Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентували твори Івана Франка, надруковані шрифтом Брайля

У межах соціально-культурного проекту «Місто літератури для незрячих: книга брайлем і вголос», у Львові презентували літературні твори Івана Франка, надруковані шрифтом Брайля. Казки і оповідання передадуть Львівській спецшколі-інтернату №100 для сліпих дітей і кільком публічним бібліотекам України. Усі твори друкували на прохання дитячих шкіл-інтернатів і незрячих дітей. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Як розповіла Оксана Потимко, автор проекту «Місто літератури для незрячих: книга брайлем і вголос», виконавчий директор Львівського обласного осередку ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», у межах проекту озвучили монументальну працю митрополита Андрея Шептицького і придбали багатофункціональні звуковідтворюючі засоби для 50 незрячих у Львові. Проте найбільша гордість – друк шрифтом Брайля.

«Досі в Україні існував лише один центр друкування рельєфно-крапковим шрифтом – у Києві, і працював «від випадку до випадку». Тому, зважаючи на кризову ситуацію з друком для незрячих людей (за 25 років незалежності в Україні надруковано близько 300 книжок шрифтом Брайля, натомість для дітей, які бачать, у рік друкують від 2 до 3 тис. книг), при НУ «Львівська політехніка» чотири роки тому створили ресурсний центр освітніх інформаційних технологій. Відтак, центр наповнили технікою і персоналом для друку рельєфно-крапковим шрифтом», - розповіла пані Оксана і зауважила, що наразі Львів друкує шрифтом Брайля значно більше, ніж Київ, і друкує для всієї України.

Зокрема, у межах проекту надрукували три твори Івана Франка: казку «Коли ще звірі говорили» (у чотирьох томах, які рівноцінні одній звичайній книзі казки, оскільки дуже об’ємні), оповідання «Грицева шкільна наука» і додруковується повість «Сойчине крило». Кожна книга надрукована тиражем 30 примірників.

Надруковані книги мають  дуже гарний кольоровий дизайн, адже завжди поруч буде людина, яка розповість про красу і гарний зовнішній вигляд книги, а люди, які мають залишковий зір – зможуть самі бачити ці малюнки. Книги надруковані на якісному білому папері і покладені на пружину – для зручності читання і гортання сторінок. Також є цікава інновація, запозичена зі Скандинавії: у кожну книжечку вкладений диск з озвученням тексту акторами.

З ініціативи авторів проекту, літературні твори шрифтом Брайля відтепер скеровуються не лише у спеціалізовані заклади для сліпих (школи-інтернати, спецбібліотеки), а й у звичайні бібліотеки України. Зокрема, за словами Оксани Потимко, надруковані книги будуть передані Львівській спецшколі-інтернату №100 для сліпих дітей, Сенсотеці у Стрийському парку, міській медіатеці на вул. Мулярській, обласній універсальній науковій бібліотеці на пр. Шевченка, обласній дитячій бібліотеці на вул.Винниченка, міській дитячій бібліотеці на пл. Ринок,  громадським організаціям у Львові. Також  шукають можливість у вересні-жовтні такі книги передати і в інші регіони України. У такий спосіб незрячі діти, які навчаються поза межами спецінтернатів, отримують можливість вільного доступу до книги.

Ініціатором проекту є Львівський обласний осередок ГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», фінансовим партнером – управління соціального захисту Львівської міської ради. За словами Наталії Демкович, начальника управління соціального захисту ЛМР, у цьому році управління соціального захисту спільно з Львівським обласним осередком Всеукраїнської громадської організації «Українська спілка інвалідів – УСІ» мали фантастичний, надзвичайно потрібний проект для людей, які мають проблеми із зором.

Нагадаємо, у 2015 році Львів отримав почесне звання «Місто літератури ЮНЕСКО». Львів’яни з глибокими вадами зору вирішили зробити Львів ще й містом літератури для незрячих, створивши центр книгодрукування брайлем у НУ «Львівська політехніка». Доти такий центр існував лише у Києві.

Довідка

Щороку в Україні друкується 2000 – 3000 дитячих книг звичайним плоским шрифтом. Частка творів для сліпих дітей становить менше 1%: упродовж 2008 – 2015 років в Україні надруковано 48 (!) творів шрифтом Брайля (тиражем від 30 до 200 примірників). Ця дискримінація спонукала авторів проекту порушити питання вкрай обмеженого доступу людей з вадами зору до літератури. Завдяки актуалізації проблематики, у 2016 році уже вдалось надрукувати 20 (!) літературних творів шрифтом Брайля, звернути увагу популярних дитячих авторів та видавництв, львівського «Форуму видавців», який цьогоріч організовує відразу кілька заходів з книгодрукування брайлем і виготовлення тактильної книги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ