Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували відеоверсію дитячої опери Миколи Лисенка "Коза Дереза"

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/6
Цей проєкт – один з переможців цьогорічного конкурсу мистецьких проєктів серед громадських організацій Львівщини, який отримав фінансову підтримку з обласного бюджету. Проєкт реалізувала громадська організація "Мистецьке об’єднання "Фестивальні ініціативи".

Виконання опери є спільним проєктом, учасниками якого є солісти і хористи дитячого хору «Радуниця», а також студенти ЛМА ім. М. Лисенка, музичного коледжу ім. С. Людкевича, викладачі львівських музичних шкіл та коледжів, які озвучують супровід опери грою на різних інструментах: скрипці, сопілці, кларнеті, фаготі та фортепіано.

Для виконання опери співакам пошили спеціальні костюми. Цікаво, що учасниками опери стали ще й лялькові звірі, пошиті з тканини і одягнені в народні костюми різних етнографічних регіонів України: Лисичка – з Яворівщини, Вовк – зі Степової України, Коза – представляє спрощене, «шароварне» уявлення про народний костюм, Зайчик – в строї з Борщівщини, Ведмідь – в гуцульському, а Рак – в одязі козацької старшини, також є Мишки в покутському, бойківському та лемківському строях. Над пошиттям цих звірів працювали дизайнерка Дзвінка Манько та мама однієї з учасниць хору.

«Опера «Коза-дереза» написана генієм української музики Миколою Лисенком у 1888 році, а вперше була поставлена його ж дітьми і дружиною. І сьогодні цю оперу ставлять у багатьох музичних школах, адже це одна з опер, виконання якої передбачено саме дітьми віком від 5-ти років. Робота над нашим проєктом тривала рік. Спочатку ми малювали викройки для пошиття іграшок, потім від осені розучували співочі партії солістів. В кінці січня після першого локдауну почали записуватися в студії звукозапису, а вже після другого локдауну – ми нарешті змогли вийти на свіже повітря в Шевченківський гай і здійснити саму відеозйомку»,- розповідає кураторка проєкту, голова ГО «Фестивальні ініціативи» та художня керівниця хору «Радуниця» Наталія Манько.

«Пригадую, як пані Наталя прийшла захищати цей мистецький проєкт – вона продемонструвала усім членам журі виготовлену власноруч іграшкову лисичку у традиційному вбранні із Яворівщини – і ніхто із членів журі не залишився байдужим. Відеоверсія дитячої опери «Коза-дереза», здійснена громадською організацією «Фестивальні ініціативи» - це чудова сучасна інтерпретація музичного твору видатного композитора Миколи Лисенка, до творчості якого ми завжди будемо звертатися. І дуже тішить, що завдяки конкурсу мистецьких проєктів серед громадських організацій Львівщини, який щорічно проводить наш департамент, ми маємо змогу підтримувати такі ініціативи», - зазначила заступниця директорки департаменту з питань культури,національностей та релігій облдержадміністрації Тетяна Плугатор.

Відеозапис опери здійснили у музеї народної архітектури та побуту у Львові ім. Кл. Шептицького.

Тривають останні монтажні роботи над відео і вже незабаром запис опери можна буде переглянути на ютуб-каналі хору «Радуниця» за посиланням:
 https://www.youtube.com/channel/UCWphZayzBbeQdLRXj3dJpIA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ