Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові презентували відновлене товариство УФОТО

1/2
Вчора, 24 листопада, в кав’ярні-галереї “Штука” відбулася офіційна презентація відновленого Українського Фотографічного Товариства. Востаннє воно здійснювало свою діяльність понад 80 років тому.

На презентацію окрім нових представників фонду також завітали й нащадки тих, хто свого часу доклався до створення та діяльність УФОТО в міжвоєнний період, а саме родини Фіголів, Дурбаків, Пежанських, Кіцер.

Як повідомляло Гал-інфо раніше, на сьогодні до складу товариства увійшли: 

Роман Метельський – директор Львівського Фотомузею

Софія Легін – учений секретар Державного меморіального музею Михайла Грушевського у Львові

Ігор Ткачик – кіноаматор, знаний колекціонер, спеціаліст з оцифрування кіноматеріалів 

Ігор Гармаш – директор ГО «Центр мистецтв «Арт-Простір», регіональний представник Українського центру культурних досліджень.

Нагадаємо, Українське фотографічне товариство було спілкою українських фотоаматорів Західної України, що існувало з 1930 до 1939 року. Його створили у Львові з метою об'єднання українських фотографів аби ті пропагувати мистецтво та техніку фотографії серед українського населення. 

Ініціаторами створення УФОТО - ще одна поширена назва товариства, були професор Олекса Балицький та доктор Степан Дмоховський. Менше ніж за місяць після затвердження статутних документів товариства, а саме 7 грудня 1930 року, ініціативна група уже зуміла організувати І виставку української аматорської фотографії.

Загалом протягом усієї своєї діяльності товариство провело 8 масштабних виставок Української Фотографіки. Цікаво, що в період 1933 — 1934 років дані про тоді IV Виставу Української Фотографіки не знайдено.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ