Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові презентуватимуть фільм „Парох Майданка”

У четвер, 12 жовтня 2006 року, у кінотеатрі „Кінопалац” у Львові відбудеться презентація документального фільму про блаженного священномученика Омеляна Ковча „Парох Майданка”. Фільм розповідає про особливу постать – греко-католицького священика, якого беатифікував Папа Іван Павло ІІ під час свого візиту до Львова у червні 2001 року. Повідомили „Гал-іnfо” у прес-секретаріаті Глави УГКЦ.
Отець Омелян Ковч (1884-1944) був великим філантропом, послідовним у свідченні моральних цінностей, здійснював діяльність в екстремальних умовах, коли зустрілися дві крайні тоталітарні ідеології: радянська та нацистська. Перебуваючи в ув’язненні у Львові, а пізніше в концтаборі на Майданку, він не піддався, не зрадив своїх ідеалів, бо відмовився від підписання заяви перестати допомагати євреям.

Постать героя фільму, його діяльність та мученицька смерть створили надзвичайну можливість для поєднання трьох культурних та національних ідентичностей: української, польської та єврейської. Життя і діяльність Омеляна Ковча були визнані багатьма інституціями та приватними особами. Єврейська рада України присвоїла йому звання „Праведник України”.
Гжегож Лінковський – режисер фільму - автор сценарію та продюсер документальних фільмів, директор Академічного центру культури університету ім. Марії Кюрі Склодовської в Любліні „Хатка Жака”. Засновник і директор Міжнародного фестивалю документальних фільмів „Розпуття Європи”; аніматор багатьох мистецьких та полікультурних подій, як-от: „Зустріч з православ’ям”, „Люблінські євреї”, „Втрачені та набуті ідентичності”, „Духовність пограниччя”. Автор фільмів про діалог культур та релігії „Брати того самого Бога”, „Вписаний у зірку Давида – Хрест”, „Марш живих”, „Святі діти”, та найновіших - „Балада про дім” і „Парох Майданка”. Є лауреатом багатьох нагород на фестивалях в Польщі та закордоном.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ