Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові митці просять організувати виставку робіт Ніла Хасевича

Львівська обласна організація Національної спілки художників України, просить організувати у Львові виставку робіт Ніла Хасевича. Відповідний лист звернення надійшов гендиректору Львівської Національної галереї мистецтв ім. Бориса Возницького Тарасу Возняку та гендиректору національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслану Забілому.
1/3

"З огляду на важливість художньої творчості Ніла Хасевича, що відображала життя і боротьбу українського народу за визволення і свободу, просимо Вас стати організатором позачергової виставки його творів в музеї "Тюрма на Лонцького", - зокрема зазначено у зверненні.

Як зазначив в коментарі Гал-інфо Руслан Забілий:

"Кілька років тому у Національному музеї "Тюрма на Лонцького" проводили заходи пов'язані з постаттю Ніла Хасевича, але ми більше акцентували на його постаті, як учаснику визвольного руху і, меншою мірою, як на художнику, хоча це для нас також було важливо. В даному випадку, я вважаю, що акцент треба поставити саме на художньому здобутку і це пасувало б зробити Львівській картинній галереї. В цьому випадку ми б могли ефективно спрацювати, як тандем двох національних музеїв. Треба розповісти історію цього чоловіка, а головне  - презентувати його творчу спадщину, показати її та більше ознайомити українських громадян саме з творчим спадком графіка підпілля Ніла Хасевича. Ми будемо звертатися до Львівської картинної галереї, до наших колег та партнерів, з пропозицією організації спільної виставки з акцентом на його творчу спадщину."

Руслан Забілий зазначив, що на сьогодні є достатня кількість творів Ніла Хасевича, щоб організувати таку виставку. Зокрема, його легендарні дереворити зберігаються в ГДА СБУ у Києві, а також у приватних колекціях та в архіві Центру досліджень визвольного руху.

Довідка.

Ніл Хасевич походив із незаможної родини диякона, отримав європейську освіту, але замість всесвітнього визнання свідомо обрав шлях митця-повстанця УПА, перебуваючи майже 10 років у підпіллі.

Нагадаємо, що Ніл Хасевич закінчив Варшавську академію мистецтв, відділ графіки майстерні професора В.Скочиляса. Був одним із засновників Товариства українських митців „Спокій” у місті Варшаві. Брав участь у багатьох виставках Польщі, наIV виставці Асоціації Незалежних Українських Митців (АНУМ) у 1934 та 1942 роках, на Ретроспективній Виставці Українського Мистецтва в Національному Музеї в 1935 році у Львові, на виставці української графіки в Берліні та Празі, на міжнародних виставках у Варшаві, Чікаго, Лос-Анжелесі.

Ніл Хасевич був активним учасником Української Повстанської Армії. Талановитий пропагандист та агітатор, керував повстанською друкарнею. Плідно працював як художник, готуючи ілюстрації до журналу "До Зброї", "Український перець" та "Хрін". Виконав знаменитий цикл "Волинь у боротьбі", присвячений героїчним подіям повстанського руху.

150 графічних композицій створив за роки перебування в УПА. Карикатури на радянський режим та його лідерів, видрукувані у сатиричних журналах «Український перець» та «Хрін» неабияк дратували комуністичну владу. Його графіка була ефективною зброєю в руках визвольного підпілля. Дереворити, створені ним у криївках та потім віддруковані у підпільних типографіях були вагомим аргументом проти радянської пропаганди.

Копії гравюр Ніла Хасевича розповсюджувалися серед іноземних посольств та делегатів сесії Асамблеї ООН. Тому акцію по знешкодженню «Бей Зота» радянські спецслужби  розробляли особливо ретельно.

В умовах важкої підпільної боротьби та зневіри розробив проекти нагород УПА. Щоб підтримати моральний дух бійців, показати важливість цієї боротьби.

Загинув 4 березня 1952 року у бункері на Волині.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ