Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові пройде Міжнародний фестиваль сучасної європейської драми «VYS`»

В Національному театрі імені Марії Заньковецької започаткують Міжнародний фестиваль сучасної європейської драми «VYS`»

28-30 листопада на сцені Стрих Національного театру імені Марії Заньковецької вперше відбудеться Міжнародний фестиваль сучасної європейської драми «VYS`» (Вись). На фестивалі презентуватимуть сучасні тексти драматургів однієї із європейських країн – першими братимуть участь представники Литви. Автори п’єс, режисери і театральні менеджери вперше приїдуть на фестиваль, щоб представити власні тексти та взяти участь в дискусіях із театральною спільнотою України. Вхід на події – вільний, за попередньою реєстрацією. 

На сьогодні є важливим відкривати світу не лише Україну, а й Україні світ. Це стало основним поштовхом для створення фестивалю. Впродовж трьох днів будуть представлені п’єси, з якими український глядач ознайомиться вперше – «Терапії» Біруте Капустінскайте про онкохворих жінок (за цю п’єсу авторка отримала нагороду «Золотий хрест»), сенсаційна п’єса «Мовчання сирен» Текле Кавтарадзе й Лаури Куткайте про насильство в театрі та біографічна п’єса «Кант» Маріуса Івашкявічуса. Серед виконавців читок – актори і актриси одразу чотирьох театрів – Національного театру імені Марії Заньковецької, Театру Лесі у Львові, Театру на Подолі та «Колесо» у Києві. 

Презентація текстів буде у форматі читань, режисерами яких виступатимуть самі драматурги. Після кожного показу глядачів запрошують на обговорення із литовськими авторами. Фестиваль надасть можливість театру почути жанрові потреби аудиторії, а глядачам стати свідками відбору тем майбутніх вистав. 

Окремою подією фестивалю стане дискусія «Україна/Литва. Що ми зробили з тим, що з нами зробила історія і географія» – про спільну історію, схожі травми, театральні традиції й теми, які підіймаються у литовському театрі і як на них відгукується суспільство. Модераторка події – українська драматургиня Лєна Лягушонкова. Зокрема, у дискусії візьме участь відомий світовий режисер з Литви Оскарас Коршуновас. 

Реалізація проєкту і переклад текстів відбувається за сприяння Литовського інституту культури. Також партнером фестивалю є платформа психологічної підтримки Rozmova.me. 

У Національному театрі імені Марії Заньковецької планують і надалі щорічно проводити фестиваль, залучаючи драматургів різних країн.

Довідка:

«VYS`» читати, як «Вись». Простір, розташований високо над землею. Простір, де сила тяжіння перестає діяти, де закони театру втрачають свій вплив, де панує вільне слово, що співзвучно з суспільством. Але це не про тотальний комфорт, ця невагомість буде каталізатором провокацій, страху і виходу зі зони комфорту. Бо те, про що звикли мовчати – Фестиваль «VYS`» буде говорити!

РОЗКЛАД:

Місце проведення – сцена Стрих Національного театру імені Марії Заньковецької (вул. Лесі Українки 1)

28 листопада 17:00 – Біруте Капустінскайте «Терапії»
29 листопада 17:00 – Текле Кавтарадзе, Лаура Куткайте «Мовчання сирен»
30 листопада 14:00 – дискусія «Україна/Литва. Що ми зробили з тим, що з нами зробила історія і географія»
30 листопада 17:00 – Маріус Івашкявічус «Кант»

Реєстрація на події:

https://forms.gle/3s4fhJCBW6Y2y2Z57

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ