Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові розпочався Форум місцевого самоврядування

Сьогодні, 28 березня, у Львові (готель «Дністер») розпочався Форум місцевого самоврядування. Тут зібралися представники більшості міст обласного значення, також є представники з Верховної Ради та Адміністрації Президента, посольств міжнародних організацій та дипломатичних місій.

У рамках Форуму планують створити майданчик для діалогу між представниками органів місцевого самоврядування та центральних органів влади. Результатом має стати резолюція мерів українських міст до центральних органів влади, яку скерують Президентові України, Кабміну та Верховній Раді.

Триватиме Форум місцевого самоврядування два дні. Першого дня відбудуться засідання трьох секцій, обговорять реформу місцевого самоврядування, бюджетні питання, проблеми містобудування і культурної спадщини.

«Дуже важливо, щоби ми знайшли якісну формулу, щоби ми дали якісні рекомендації, тому що всі ми розуміємо, що місцеве самоврядування – потужна сила, яка має бути налаштована на розвиток»,– наголосив міський голова Львова Андрій Садовий.

Як зауважила керівник головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента України, радник Президента України Марина Ставнійчук, реформа місцевого самоврядування практично стартувала в Україні. Відтак, за її словами, нині проходить обговорення основних концептуальних компонентів цього процесу.

Радник Президента України пояснила, що Форум зібрався для того, щоби почути від самих органів місцевого самоврядування про проблеми, які в них є, про практику налагодження партнерства із членами територіальних громад, про перспективи та цілі.

«В результаті Форуму слід напрацювати резолюцію з рекомендаціями, які стосуються змісту, суті етапів реформи місцевого самоврядування»,– додала Марина Ставнійчук.

Водночас за словами Андрія Садового, буде окреслено ті основні речі, які сьогодні достатньо легко змінити в державі, щоби місцеве самоврядування почало дихати на повні груди – це і питання землі, і містобудування, і фінансування.

Своєю чергою Марина Ставнійчукпояснила , що пріоритетом першого етапу реформи є міжбюджетні стосунки, які мають перерозподілитися так, щоби місцеве самоврядування мало свою фінансову та матеріально-технічну базу. Окрім цього, є і ряд інших складових реформи – розбудова демократії на місцях (йдеться про залучення людей до повсякденної спільної роботи з органами місцевого самоврядування), надання якісних послуг.

Довідка.

Організатори та партнери форуму: КУ Інститут міста, Львівська міська рада, Львівське регіональне відділення Асоціації міст України, Офіс Ради Європи в Україні, Програма розвитку ООН в Україні, Фонд Фрідріха Науманна за Свободу,проект Місцевий економічний розвиток міст України, Німецьке товариство міжнародного співробітництва.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ