Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

У Львові урочисто погасили конверт та марку до річниці Пакту Пілсудського-Петлюри

Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
Фото Львівська ОДА
1/5
101 рік тому, в ніч на 22 квітня, у Варшаві був укладений договір між Українською Народною Республікою та Польською державою, знаний як "Пакт Пілсудського-Петлюри", коли українці та поляки домовилися спільно діяти проти більшовицької Росії. Про це повідомили 21 квітня у пресслужбі ЛОДА.

21 квітня у Львівському палаці мистецтв відбулось спецпогашення конверта  та випуск марки, присвяченого підписанню цієї угоди.

Серед підписантів – перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик, генеральний консул Республіки Польща у Львові Еліза Дзвонкевич, директор Львівської дирекції АТ "Укрпошта" Євгеній Савчук, художниця Олена Буджак.

"Дуже важливо, що в основу марки лягла робота, яка не лише характеризує і зображає події понад 100-літньої давності, а й залишається актуальною і сьогодні. Адже, що в 1920, так і 2021 роках в нас один і той самий ворог, один і той самий виклик і один і той самий партнер. Ця подія дуже важлива, адже навіть зображенням на марці ми демонструємо, що попри історично складні й часто неоднозначні відносини між нашими країнами, в нас є спільна історія, спільне партнерське майбутнє", – зазначив Андрій Годик.

"Юзеф Пілсудський та Симон Петлюра вирішили здійснити те, що в ті часи видавалось неможливим, адже не так давно ми боролись один з одним та були по різні боки барикад. А попри це, об’єднання та спільні справи допомагають осягнути щось більше. Потрібне бачення стратега, аби зрозуміти, що навіть, коли раніше не укладали таких відносин, які об’єднували, вони є правильними та необхідними. І такий план народився в головах цих двох постатей. І мене надзвичайно тішить, що люди, які тут зібрались, належать до тієї частини, яка має бачення побудови відносин між Україною і Польщею на тому, що нас об’єднує, а не роз’єднує. Сподіваюсь ми зуміємо бачити перспективи такої співпраці. Такі дружні відносини надихнули автора поштової марки, адже знаємо, що такі марки презентують лише важливі події. Надіюсь, що це також буде дороговказом нашої взаємної співпраці", – зазначила Еліза Дзвонкевич.

В основу марки та конверту лягла праця художниці Олени Буджак із назвою "Примхи історії".

"Мене дуже вразили слова Юзефа Пілсудського, де звучить вислів "…за нашу і вашу свободу…Обидва наші народи дуже тяжко і дуже довго йшли до свободи. А Україні доводиться і зараз виборювати свободу, незалежність, кордони. І добре, що в нас завжди є стратегічний партнер, і цей партнер Польща", – зазначила художниця.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ