Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбудуться святкування 5-ї річниці проголошення блаженним Миколая Чарнецького

Під час Святої Архієрейської Літургії 27 червня 2001 року Божого у Львові Святіший Отець Іван Павло ІІ проголосив блаженними 28 мучеників та ісповідників віри нашої Церкви. Цей вінець Божої слави отримав блаженний єпископ Миколай Чарнецький, мощі якого з липня 2002 року перебувають у храмі св. свщм. Йосафата, що у Львові по вулиці Замарстинівській, 134 .
Цього року минає п'ята річниця цієї події. Саме тому із 26 червня – 2 липня відбудуться тижневі святкування. Повідомляє сайт Львівської Провінції ЧНІ.
Миколай Чарнецький народився 14 грудня 1884 р. в селі Семаківці, Городенського повіту. В 1903 р. він поступив у Духовну Семінарiю в Станіславовi. Богословські студії продовжував у Римi, де захистив докторат i в 1909 р. був рукоположений у священство. Після повернення на батьківщину був викладачем i духiвником у станіславiвськiй Семінарії. В 1919 р. поступив у новiцiят оо. Редемптористiв. У 1926 р. почав працювати на Волинi, де структури Греко-Католицької Церкви знищив царський режим у XIX столітті. У 1931 р. став Апостольським Візитатором католиків візантійсько-слов(янського обряду у Польщі. Єпископська хiротонія Слуги Божого вiдбулася 2 лютого 1931 р. в Римi. 11 квітня 1945 р. разом з іншими греко-католицькими єпископами вiн був арештований НКВД. Засуджений спершу на 6 років каторги в Сибіру, в тюрмах провiв 11 рокiв. Зазнав жорстоких тортур i допитiв. Все переносив з терпеливiстю, знаходячи сили, щоб молитися за гонителiв i утiшати співв'язнів, для котрих був духовним провiдником. У 1956 р. Слугу Божого Миколая Чарненького, тяжко хворого i виснаженого звiльнено з тюрми. У Львовi він став пастирем катакомбної Церкви. Помер 2 квітня 1959 р. Вiд самого початку народ сприймав його як святого i мученика за вiру. Над його могилою постійно моляться численні вiрні.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ