Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулась презентація товариства українців Татарстану „Вербиченька”

 У Львові відбулась презентація товариства українців Татарстану „Вербиченька”, яке існує в місті Нижнєкамськ вже 10 років. За цей час товариство встигло створити свою недільну школу, хор з однойменною назвою, продовжує розширювати бібліотеку, сприяє вивченню української мови серед підростаючого покоління українців в Татарстані. «Вербиченька» займається не тільки освітньою, а й культурною, історико-дослідницькою діяльністю. Голова товариства Євген Савенко, відвідавши 3 роки тому музей Михайла Грушевського, віднайшов у Татарстані будинок, в якому той проживав в вересні 1915 року. Цьогоріч у вересні планується встановити меморіальну дошку на цьому будинку, на котрій будуть написи українською, російською та татарською мовами. А також за допомогою архіву в Казані Євген Савенко віднайшов також цінні документи про Михайла Грушевського, які незабаром було надруковано.

На презентації хор «Вербиченька» продемонстрував свої знання української пісні, а також заспівав татарською. Товариство «Вербиченька» існує за кошти меценатів. На презентації діяльності товариства для розвитку української бібліотеки Татарстану було подаровано книги від львівських друкарень, Інституту народознавства, а також від поетів особисто.
НУ „Львівська політехніка”, за словами голови товариства „Вербиченька” Євгена Савенка, був першим в Україні, хто зацікавився українською діаспорою в Татарстані та „допоміг зрозуміти, що вони – не шматок, відірваний і забутий, а частина України”. До слова, за даними соціологічного опитування, проведеного Міжнародним інститутом зв’язків з діаспорою Національного університету „Львівська політехніка”, 54% опитуваних навіть не знають, де є Татарстан,  68 % - його столиці, і лише 15 % наших співвітчизників знають, що в містах Татарстану є українські громади.
На сьогодні в Татарстані проживає близько 3,8 мільйона чоловік, з них 1642 тисячі – татари; українців налічується більше 35 тисяч чоловік.


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ