Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулася нарада з інспекторами у сфері пожежної та техногенної безпеки

Як повідомили у прес-центрі ДСНС України у Львівській області, 6 листопада у Львові відбулася семінар-нарада із головними державними інспекторами з нагляду у сфері пожежної та техногенної безпеки у районах, районах у містах, містах обласного значення західного регіону.

Очолили нараду начальник відділу адміністративного забезпечення Центру організації заходів пожежної та техногенної безпеки Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС України Валентина Шаповалова, заступник директора Департаменту – начальник управління планування, інформаційно-аналітичної роботи та моніторингу Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям  ДСНС України Юрій Деревинський, заступник начальника управління – начальник відділу по роботі з органами влади та стратегічними об’єктами управління пожежної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям  ДСНС України Євген Лінчевський та головний спеціаліст відділу техногенної безпеки управління техногенної безпеки Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям  ДСНС України Сергій Суслов.

Метою проведення такої зустрічі є можливість поспілкуватися із інспекторами усіх ланок, відповісти на усі запитання та проаналізувати, чи всі нововведення є зрозумілими та дієвими.Юрій Деревинський розповів інспекторам про основні здобутки та перспективи реформування системи державного нагляду (контролю). Рятувальник наголосив на тому, що особливо важливим є правильне заповнення документації та дотримання усіх термінів під час проведення перевірок. Далі на нараді обговорили підготовку проектів та реалізації прийнятих законодавчих актів у сфері пожежної та техногенної безпеки, а також запровадження на місцях електронного декларування. Зокрема, під час дискусії визначили, що одним із основних завдань сьогодення є інформування підприємців про можливість подання декларацій за допомогою порталу електронних послуг ДСНС України. Це суттєво спрощує процес подання декларації та отримання ліцензії, та економить час підприємців. Тут важливо зазначити, що саме власник підприємства є відповідальним за надання правдивих даних у декларації, а також за гарантування безпеки на його підприємстві.

Євген Лінчевський  розповів про перспективи реформування системи державного нагляду і контролю. Він наголосив на тому, що, інспекції у тому вигляді, якою вона була, вже не буде. Загалом в Україні зараз працює 2400 інспекторів. І їх головним завданням є зробити все можливе аби населення та підприємці вважали їх захисниками та помічниками. «Інспекція має працювати ефективно. Ви повинні усвідомлювати відповідальність за усі свої дії. Спілкуйтеся із підприємцями, роз’яснюйте, допомагайте, й таким чином зможемо досягти якісного результату», - наголосив рятувальник.

В рамках реформування, відповідальним за безпеку на об’єкті повинен бути керівник. Він має укласти страховий договір цивільно-правової відповідальності. І саме такий договір повинен стати альтернативою плановим перевіркам. В рамках реформування планується підвищення адміністративної відповідальності керівників підприємств, що зумовить індивідуальну відповідальність та дозволить усвідомити відповідальність за безпеку.

Під час наради також нагадали про нововведення щодо критеріїв, за якими по новому оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність здійснення планових перевірок державного нагляду (контролю) у сфері техногенної та пожежної безпеки Державною службою України з надзвичайних ситуацій. Ці зміни є зумовлені ухвалою постанов Кабінету Міністрів України № 715 та № 716. Тепер для існуючих об’єктів ступінь ризику оцінюється за такими критеріями, як: вид об’єкта, його площа, максимальна розрахункова кількість людей, які постійно або періодично перебувають на ньому, умовна висота, наявність та масштаб небезпечних подій, які сталися на об’єкті протягом останніх п’яти років та кількість порушень вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки.

Бали по кожному з цих критеріїв сумуються і в підсумку визначають ступінь ризику об’єкта: від 41 до 100 балів — високий, від 21 до 40 балів — середній, від 0 до 20 балів — незначний.

Інспекторам ДСНС нагадали, що тепер періодичність здійснення планових перевірок залежно від ступеня ризику буде здійснюватися не частіше одного разу на 2 роки для підприємств з високим ступенем ризику,  не частіше одного разу на 3 роки – із середнім ступенем ризику та не частіше одного разу на 5 років для об’єктів з незначним ступенем ризику.

Інспекторам також провели анкетування, у якому вивчали особисте ставлення до реформування наглядово-профілактичного блоку та можливих змін, які слід використовувати методи профілактичної роботи, чи впливають штрафи на покращення стану пожежної і техногенної безпеки на об’єкті, яка робота проводиться фахівцями ДСНС із добровільними пожежними формування щодо гарантування пожежної безпеки та інші.

Валентина Шаповалова роз’яснила методи ефективного використання аналізу причин і місць виникнення пожеж у проведенні профілактичної інформаційно-роз’яснювальної роботи. Не лише з дорослими, але й з дітьми. Це дозволить реально вплинути на зменшення трагічних наслідків. Разом інспектори шукали  диференційовані шляхи та їх практичне застосування для підвищення рівня пожежної та техногенної безпеки населених пунктів.

Сергій Суслов презентував ідею Імплементації директиви 2012/18/ЄС Європейського парламенту і Ради від 4 липня 2012 року про контроль значних аварій, пов’язаних з небезпечними речовинами –  Директива Севезо ІІІ.

Завершили нараду обговоренням антикорупційних обмежень та заборон для працівників ДСНС. Також проаналізували шляхи, як запобігти та врегулювати конфлікт інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ