Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові відбулося відкриття виставки-переосмислення «Лабіринти незламних міст»

29 вересня у Львові відбулося відкриття виставки-переосмислення «Лабіринти незламних міст».

Спільний проєкт Маріупольської міської ради та Бахмутської міської військової адміністрації покликаний допомогти переосмислити травматичний досвід війни та його вплив на архітектоніку українських міст. Програма «Лабіринти незламних міст» об’єднує представників культурної, освітньої, технічної, медійної та креативної сфер, а також представників влади та переселенців. Результатом проєкту мають стати нові ініціативи щодо відбудови, відновлення та ревіталізації міст, які зазнали масштабних руйнувань, втративши значну частину історичного та архітектурного спадку.

«Ще за часів Радянського союзу робилось все для того, щоб підмінити історію Маріуполя. Це саме намагається робити і росія, яка тягне за собою минуле разом з руйнуваннями та злочинами. Тому саме зараз настав той час, коли ми маємо відійти від застарілих поглядів. Настав момент перерізати пуповину радянського та російського минулого. Настав час відповісти на питання, коли був заснований Маріуполь. Для того, щоб отримати компетентну відповідь ми звернулись до науковців. Але визначення історії нашого міста – це більше, ніж про дати, це про нашу самоідентифікацію, а головне – це відновлення історичної справедливості», - поділився на відкритті виставки мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Виставка допоможе осягнути глибину втрат Маріуполя і Бахмута, адже демонструє зруйновані росіянами міста у деталях і водночас нагадує про те, як виглядали ці унікальні міста до повномасштабного вторгнення. 

Окрема інтерактивна частина виставки присвячена візуалізації майбутнього Маріуполя – як нагадування про мрію всіх жителів окупованих міст про звільнення, відбудову та мирне життя в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ