Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрили дві виставки знаних у світі живописців родом з Городка та Великого Любіня

У Львові організували персональні виставки знаних у світі живописців з Городка та Великого Любіня.
Фото: ЛМР

Вперше такий захід відбувається в межах нещодавно погодженої Стратегії розвитку Львівської агломерації, над якою спільно працювали 18 громад.

Цього тижня представники влади та мешканці кількох громад, які вже є частиною потенційної Асоціації органів місцевого самоврядування «Львівська агломерація», зустрілися у Львові не для обговорення та вирішення спільних базових проблем. Їх об'єднало мистецтво. А саме – дві виставки одних із найтитулованіших живописців із Городка та Великого Любіня – Романа Опалинського та подружжя Романа та Надії Федини.

«Ми всі разом формуємо єдиний культурний простір. Львів є спільним домом для мешканців громад, які становлять нашу агломерацію. І показово, що такий захід, який ще більше підсилює ідентичність кожної з громад, відбувається у час формування асоціації Львівської агломерації», – наголошує заступник міського голови Львова з містобудування Любомир Зубач.

Виставка Романа Опалинського «Під крилом янгола» відбувається у Національному музеї ім. Андрея Шептицького. Митець працює в техніці левкасу та авторській техніці, що поєднує художнє оброблення дерева, скла, металу з живописом. Подружжя створює картини разом «у чотири руки»

Роман та Надія Федини працюють без пензлика, у фламандській техніці – мастихіном. Ознайомитися з їхнім картинами можна у Львівському палаці мистецтв.

«Наші картини не про війну, а про те, за що сьогодні воюють і що захищають українці. Наше право жити в Україні з українськими традиціями, спадком і надбаннями. Тому у фокусі світло, яке завжди переважатиме темряву», – кажуть художники.

«У нас сформувалася  когорта митців, які вже давно вийшли за рівень своїх громад. Їхні імена та роботи звучать по всьому світі. Агломерація допоможе розвивати і презентувати наше спільне культурне надбання, відчиняти двері новому поколінню митців», – зазначає голова громади Городка Володимир Ременяк, який власне й зініціював, аби ці виставки у Львові відвідали одночасно кілька громад.

За словами заступника директора департаменту міської агломерації Романа Кізими, зараз тривають напрацювання над Стратегією розвитку культури Львівської агломерації. У значно ближчій перспективі Львів планує розвивати схожі заходи та ініціювати інші як, наприклад, дні громад у Львові.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ