Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Спорт

У Львові відкрили колоритну виставку

Юрій Мартинович
Юрій Мартинович
Юрій Мартинович
Юрій Мартинович
1/2
Упродовж місяця на вул. Костюшка, 11 у Львівському державному університеті фізичної культури імені Івана Боберського триватиме виставка VI творчого конкурсу "Олімпійська писанка", який поєднує спорт, мистецтво, національний колорит українських традицій. Про це повідомили 1 травня Гал-інфо у пресслужбі Відділення НОК України у Львівській області.

Понад двісті унікальних писанок виконали школярі з різних куточків України (шість областей) у найрізноманітніших техніках.

Співорганізатор виставки, старший викладач кафедри олімпійської освіти Антон Литвинець зазначив, що мистецтво та спорт ідуть нога в ногу ще з часів античної Греції.

"Коли П'єр де Кубертен відроджував сучасні Олімпійські ігри, то він хотів відродити не просто ігри, не просто змагання, а саме дух стародавніх греків. У стародавній Греції поряд зі спортивними були й мистецькі змагання. Змагання ораторів, скульпторів, філософів художників, а вже потім доєдналася спортивна частина. Саме тому в першій половині XX століття вже у сучасних Олімпійських іграх також присуджували олімпійські медалі за кращі вірші, музику, архітектурні роботи тощо. П'єр де Кубертен став першим олімпійським чемпіоном з поезії, написавши вірш "Ода спорту", – каже Антон Литвинець.

У Львівському державному університеті фізичної культури також думали над тим, як у сучасних реаліях поєднати спорт та мистецтво.

"У давніх греків був такий принцип калокагатії – це гармонія тіла та духу. Ми думали, як можна пристосувати цей принцип у сучасному суспільстві. Хотілося поєднати його з національною традицією та культурою. А писанка – це невіддільна атрибутика українців", – говорить дослідник.

Перший творчий конкурс "Олімпійська писанка" провели ще понад десять років тому. За цей час він значно розрісся, від 30 робіт до нинішніх рекордних понад 200!

"Ми жодним чином не обмежували фантазію учнів, вони могли в довільний спосіб створювати свої писанки з елементами спортивної тематики чи олімпійського руху. Але приходили до нас і просто чудові гарні писанки без спортивних символів. Усі учасники отримують призи, від грамот, медалей, кубків і до грошових нагород", – підсумовує Антон Литвинець.

Наприкінці травня має відбутися підсумковий захід, на якому учні отримають свої нагороди та зможуть побачити наживо писанки одне одного.

По завершенню виставки її планують частинами експонувати у львівських школах. Після цього писанки повернуться до своїх авторів або ж їх продадуть на аукціоні для благодійних цілей.

Додамо, що VI творчий конкурс "Олімпійська писанка" організований Культурно-мистецьким відділом Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського, ГО "Центр виховання національної еліти" у співпраці з Відділенням НОК України у Львівській області, управлінням молоді та спорту ЛОДА, Львівським обласним відділенням Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, управлінням освіти департаменту гуманітарної політики ЛМР.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ