Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

У Львові відкрили пам’ятник поету Богдану-Ігорю Антоничу

Сьогодні, 20 листопада, на вул. Городоцькій, біля цирку, за сприяння Львівської міської ради відбулася церемонія відкриття пам’ятника українському поетові, прозаїку, перекладачеві, літературознавцю Богдану-Ігорю Антоничу.

У заході взяли участь представники громадських організацій, лемківських об’єднань, літератори, митці, гості та жителі нашого міста.

Відтак, з вітальними промовами виступили: актор театру імені Леся Курбаса Олег Онищак, літературознавець, дослідник творчості Богдана-Ігоря Антонича Данило Ільницький, міський голова Львова Андрій Садовий, заступник голови ЛОДА Ростислав Замлинський, автор пам’ятника, ректор Львівської національної академії мистецтв Володимир Одрехівський, голова Світової федерації українських лемківських Софія Федина, голова Львівської обласної організації Всеукраїнського товариства «Лемківщина» Степан Майкович. Чин освячення пам’ятника провів Владика Венедикт. Опісля відбулось покладання квітів до пам’ятника та виступ хору «Лемковина».

«Торік ми посвячували пам’ятник Митрополиту Андрею, цього року посвячуємо пам’ятник для Богдана-Ігоря Антонича. Чому ми ставимо ці пам’ятники? Коли дивитись на їхнє життя, ці пам’ятники їм вже не допоможуть і не додадуть. Вони що зробили, те зробили. Ці пам’ятники є важливі для нас. Сьогодні, коли ми згадуємо особу Богдана, він мав надто коротке життя. Думаю, що більшість з нас старші за нього. Але за 28 років свого життя він зробив достатньо багато. Кожний з нас має унікальне життя. В цьому унікальному житті він був особою ніжною, тендітною, делікатною, милосердною, але з іншого боку, у трудних, складних ситуаціях, міг поступати принципово і дуже твердо, бо жив правдою. Цією правдою був Бог, він цю правду почерпнув в родині, бо його батько був священиком. Хай цей пам’ятник буде для нас усіх сьогодні згадкою, що наше життя Бог дав нам, щоб ми у цьому житті також щось зробили, бо воно швидко пробігає. Дивлячись на цю постать, радіємо, що в нашому народі були такі герої, такі особи. Час війни сьогодні показує, що вони є. Ці риси героя, риси святі та праведні, кожен з нас має в себе добувати і ними жити», - зазначив Владика Венедикт.

«Ми пригадуємо, як цей сквер виглядав раніше, він не був такий охайний. Як Богдан-Ігор своєю твердою поставою змінив його. Кожне його слово, сказане тоді, чи написане і прочитане сьогодні, міняє нас з вами. Він любив людей, він був добрим, ніжним чоловіком, який мав тверду волю. Він прожив коротке життя, але багато зробив. Це є можливість кожному з нас задуматись, а що я зробив за своє набагато довше життя. Ми ще маємо шанс, кожного дня, прагнучи добра в цьому світі, бути джерелом цього добра і цієї любові. Хочу подякувати автору пам’ятника, великій групі будівельників, митців. Громада міста Львова зробила добру справу, дякую вам всім», - зазначив міський голова Львова Андрій Садовий.

«Для мене особливий і радісний день, бо увінчалась праця декількох років. Композиція народилась як інспірація на основі поліфонічної поезії Богдана-Ігоря Антонича, поезії про вищі філософські істини людини та природи, величавої пісні про вічну молодість, незнищенність духу та матерії, нерозривну єдність усього сущого. Ця пластична метафора, образ поета-філософа, людини, яка перебуває у глибокому внутрішньому зв’язку з оточуючим світом, у вічному коловороті життя, постійного процесу змін, метаморфоз, перетворення одних форм життя в інші. Сердечно дякую всій львівській громаді, яка довірила мені таку винятково почесну та відповідальну працю», - зазначив Володимир Одрехівський.

Сам пам’ятник поету Богдану-Ігорю Антоничу виконаний із бронзи, а його висота становить 4,5 метри. Виготовлення пам’ятника тривало близько 3 місяців.

Львівський пам’ятник Богдану-Ігореві Антоничу стане першим пам’ятником поету в Україні. Ще один пам’ятник є у селі Новиця на Лемківщині (тепер це територія Польщі), де народився поет. Цей пам’ятник встановили ще у 1989 році заходами львівських письменників за ініціативи Романа Лубківського.

Пам’ятник у Львові встановлено за результатами проведення Всеукраїнського відкритого конкурсу на кращу концептуальну ідею пам’ятника поету Богдану-Ігорю Антоничу у місті Львові та замовного бліц-конкурсу на кращу концептуальну ідею пам’ятника поету Богдану-Ігорю Антоничу у місті Львові.

Переможцем цього конкурсу став авторський колектив у складі – скульптор В. Одрехівський, архітектори Д. Белах, Л. Лібич, О. Матушков.

Автор, Володимир Одрехівський, наголошував, що проект – це спільне архітектурне рішення, яке включає в себе не лише скульптуру, але й сквер навколо неї. 18 жовтня цього року у рамках проекту відновлення площі біля цирку висадили понад 20 дерев та кущів.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ