Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

У Львові відсвяткують 90-річчя Українського Фотографічного Товариства. Програма заходів

6 березня у Науково-технічній бібліотеці НУ "Львівська політехніка" відбудеться відзначення 90-річчя Українського Фотографічного Товариства.

90 років тому український тижневик "Неділя" (від 16 березня 1930 року) розмістив на своїх сторінках невеличке повідомлення під заголовком "Фотоґрафічний рух у нас.". Подаємо його повний текст:

"6 березня цього року покликано до життя наше перше "Українське Фотоґрафічне Товариство" зі сталим осідком у Львові. Гурток молодих, енергічних людей (переважно студентів) з нашим гарячим приклонником української фотографії п. Др. Ст. Дмоховським на чолі уконстатувався у виділ вищезгаданого Товариства та каже сподіватись прегарних успіхів у ділянці української фотографії. Знаючи статут та членів-основників цього Товариства, поручаємо усім нашим аматорам — світливцям вступати в члени матірнього Товариства, яке по відповідньому зрості і скріпленню засновуватиме філії по цілому краю. Вписове 1 зол. місячна вкладка 1 зол. (для середношкільників 0,50.) У всіх справах треба відноситись покищо до Голови Товариства по адресі: Др.Ст. Дмоховський, Львів, Сикстуська 35".

І з цього дня почалася тривала праця над створенням УФОТО, яка вилилася у офіційно затверджений Статут 9 листопада 1930 року.

Львівський Фотомузей бере на себе ініціативу провести низку цікавих святкових заходів у рамках відзначення 90-річного ювілею УФОТО і розпочинає 6 березня 2020 року в спілці з Науково-технічною бібліотекою НУ "Львівська політехніка"

Отже, 6 березня на всіх чекають такі події:

  • Оксана Середа презентує розповідь під назвою ""Світло й Тінь" галицької фотографії""
  • Ira Patron поділиться дослідженнями на тему «Юліан Дорош - активний член УФОТО та популяризатор фотомистецтва»"
  • Andrij Sova презентує історичну розвідку "Степан Гайдучок – дописувач журналу "Світло й тінь""
  • Роман Метельський презентує виставку оригінальних артефактів "УФОТО" з фондової колекції Львівського Фотомузею, які раніше ніде не виставлялися
  • Тетяна Крушельницька презентує фотографічну виставку віднайдених світлин Юліана Дороша.
  • Науково-технічна бібліотека НУ "Львівська політехніка" готує виставку книжкових та періодичних видань присвячену українській фотографії
  • Ігор Сальніков (Igor Salnikov) готує розповідь "Коротка історія розвитку фототехніки з демонстрацією деяких оптичних явищ, що лежать в основі фотографії."
  • Знаний львівський кінолюбитель та колекціонер Tkachyk Igor готує подію-сюрприз (самі не знаємо що має бути)

Остаточна програма ще доповниться кількома родзинками, про які ми повідомимо трохи згодом.

Завершальним акордом заходу стане вільне спілкування за чаєм/кавою з тістечками та іншим смачненьким.

Потрапити на подію можна абсолютно безкоштовно і якщо принесете смаколики до кави/чаю - буде дуже гарно.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ