Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові вшанували пам’ять жертв Голодоморів

Сьогодні Україна вшановує 85-ті роковини Голодомору. У Львові на площі навпроти пам’ятника Тарасові Шевченку представники влади, громадськість та духовенство спільно помолились екуменічну панахиду за жертвами Голодоморів 1921—1922, 1932−1933, 1946−1947 років в Україні, та згадали світлу пам’ять усіх загиблих хвилиною мовчання.

Опісля — долучились до всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті», запаливши свічки і лампадки на площі.

Також сьогодні у Львові біля входу в міську раду відбулась акція Вуличний ресторан «Непораховані з 1932». Організатори приготували суп із шишок та листя — їжі, яку змушені були їсти українці через злочини радянської влади, і її опісля змогли скуштувати усі охочі. Також хвилиною мовчання вшанували усіх загиблих під час Голодоморів різних років в Україні.

Додамо, що до Дня пам’яті жертв Голодомору, у Львові людям, які пережили Голодомор 1932−1933 років, виплатять одноразову матеріальну допомогу в розмірі 2 тис. грн. ЇЇ отримають 112 львів’ян.

Нагадаємо, День пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій вшановують в Україні щорічно, у четверту суботу листопада.

Довідка

Згідно з результатами опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг», 79% громадян вважають, що Голодомор 1932−33 рр. був геноцидом Українського народу. Це твердження поділяє абсолютна більшість жителів Заходу та Центру країни (92% та 83% відповідно), та відносна більшість Півдня та Сходу (69% та 67%). Більш схильні підтримувати цю тезу мешканці сіл, молодші та україномовні респонденти. У довгостроковій динаміці з 2010 року відсоток тих, хто визнає Голодомор геноцидом, збільшився на третину.

68% опитаних зазначили, що будуть цьогоріч запалювати свічку у День пам’яті жертв Голодомору в пам’ять про загиблих від голоду, 21% сказали, що не будуть цього робити. Ця ініціатива знаходить більшу підтримку на Заході та у Центрі (84% та 70% відповідно). Так само більше половини опитаних на Півдні та Сході також зазначили, що візьмуть участь у цій акції.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ