Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

У Львові зробили ставку на прозорість видобувних галузей

Як впливає видобувна галузь на економіку в цілому – ця злободенна тема стала лейтмотивом конференції у Львові, яка відбулася в четвер, 13 лютого, в межах Проєкту «Підтримка впровадження глобальної Ініціативи прозорості видобувних галузей у Вірменії, Грузії, Україні» – під егідою Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини у партнерстві з департаментом ПЕК та енергозбереження Львівської ОДА.

Про це повідомив власкор Гал-інфо із посиланням на менеджерку Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірину Куропась.

Подія, що відбулася в приміщенні ЛОДА, пройшла в рамках ініціативи ГО «НОВА Енергія» та Асоціації ЕнергоТранспарентність «UAEITI для ефективного управління на місцевому рівні», що реалізується за підтримки уряду Німеччини – у межах Проєкту «Підтримка впровадження глобальної Ініціативи прозорості видобувних галузей у Вірменії, Грузії, Україні» та фінансується федеральною компанією Deutsche Gesellschaftfür Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

У розмові взяли участь представники департаменту паливно-енергетичного комплексу та енергоефективності, департаменту екології та природних ресурсів, представники видобувних компаній, активісти громад, на чиїх теренах ведеться видобування, науковці та інші.

«Чому важливо забезпечити прозорість саме у видобувних галузях? А тому, що більшість мінеральних ресурсів є вичерпними і ми повинні стратегічно планувати, щоб забезпечити сталий розвиток, видобуток корисних копалин часто пов’язаний з погіршенням стану навколишнього середовища, і місцеві громади повинні знати, що доходи від розробки покладів біля їхніх осель і податки, сплачені користувачами надр, забезпечують відтворення природи, охорону здоров’я, розбудову інфраструктури. Також видобувні галузі в економіці України відіграють значну роль — їх частка сягає 15% від загального випуску промисловості, до того ж стан видобування суттєво впливає на переробну промисловість, виробництво електроенергії, тепла», – підкреслив голова Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Орест Микита.

«Такі обговорення, як сьогодні, мають стати майданчиком для налагодження конструктивного діалогу й комунікації між владою, громадськістю та видобувними компаніями щодо нових викликів даної галузі для економіки України та спільного пошуку ефективних рішень і розробки політик у цій галузі», –- зазначила менеджерка Агенції місцевого економічного розвитку Яворівщини Ірина Куропась.

Мова йшла, зокрема, про те, видобувні галузі відіграють достатньо вагому роль для економіки України. В середньому кожна гривня валової доданої вартості, створеної у видобувних галузях, генерує – 1,87 грн. ВВП України. Вплив видобувних галузей на випуск і ВВП України здійснюється більшою мірою за рахунок їх безпосередньої діяльності, тобто – створених видобувними компаніями доходу і доданої вартості, і меншою мірою – за рахунок закупівель на внутрішньому ринку. В загальному, видобувні галузі, як такі що виробляють переважно сировинний продукт з низькою доданою вартістю, мають відносно вищий прямий ефект на економіку, ніж непрямий. На кожну зайняту людину у досліджуваних галузях припадає в середньому – 3,35 зайнятих осіб в інших галузях економіки. У досліджуваних галузях у 2017 році було зайнято – 244,2 тис. осіб або 1,5% всього зайнятого населення (прямий внесок), а з урахуванням непрямого і опосередкованого впливу за рахунок їх діяльності в економіці України підтримувалась зайнятість 884,3 тис. осіб або 5,5% всього зайнятого населення (повний внесок). У 2018 році прямий внесок в зайнятість становив 242,8 тис. осіб, а повний внесок – 877,6 тис. осіб (5,4% всього зайнятого населення).

Нагадаємо, що в 2018 році Україна посідала друге місце в Європі за обсягом доведених запасів природного газу, а частка України у світових запасах природного газу становила – 0,6%. Наприкінці 2019 року було оприлюднене дослідження «Звіт з оцінки непрямого внеску видобувних галузей в економіку України». У дослідженні оцінено повний внесок чотирьох галузей в економіку України: добування кам’яного та бурого вугілля; добування сирої нафти та природного газу; добування металевих руд та інших корисних копалин; трубопровідний транспорт (транспортування нафти та природного газу).

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ