Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Литві проходять парламентські вибори

У Литві в неділю, 11 жовтня, проходять вибори до парламенту. Виборці мають обрати 141 члена нового Сейму.
Фото AFP

У Литві у неділю, 11 жовтня, почалося голосування на парламентських виборах. Виборці мають обрати 141 представника нового Сейму. З них 70 за партійними списками і 71 за мажоритарною системою (одномандатними округами), - передає DW.

За прогнозами, жодна з 17 партій не отримає абсолютної більшості, повідомляє інформагентство dpa. Згідно з опитуваннями, основна конкуренція очікується між правлячою коаліцією "Союз селян і зелених Литви" та опозиційним Союзом Вітчизни і Литовськими християнськими демократами. Оглядачі прогнозують, що три або чотири інші партії також зможуть отримати місця у Сеймі.

Виборчі дільниці у Литві відкрилися о 7 годині ранку, вони працюватимуть до 20 години за місцевим часом. Через епідемію коронавірусу виборці можуть заходити на дільниці лише у масках і зі своїми ручками. Всього у Литві нараховується близько двох з половиною мільйонів виборців. Також окремий виборчий округ був вперше сформований для громадян Литви, які живуть за кордоном.

За даними Центральної виборчої комісії, близько 7,3 відсотка людей вже проголосували на достроковому голосуванні, яке проходило 5-8 жовтня в Литві. Кількість днів для нього збільшили через епідемію коронавірусу.  Крім звичайних виборчих дільниць, громадяни також могли проголосувати на мобільній дільниці, не виходячи з автомобіля. Другий тур виборів в одномандатних округах пройде 25 жовтня. 

Парламент Литви обирається строком на чотири роки. Планується, що перше засідання парламенту нового скликання відбудеться в середині листопада. Нинішній склад Сейму обрали в жовтні 2016 року. У ньому більшість має "Союз селян і зелених Литви", на другому місці - "Союз Вітчизни - Литовські християнські демократи". 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ