Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У МОЗ розповіли де шукати вакцини

Усі вакцини - від кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця і усіх інших захворювань за Календарем щеплень (ті, що закупила держава і для пацієнтів є безоплатними) - роблять лише у комунальних закладах охорони здоров’я, що надають первинну допомогу. Їх ще часто називають “державними”.

Це ті заклади охорони здоров’я, де працюють сімейні лікарі, терапевти і педіатри. Про це йдеться у  повідомленні Міністерства охорони здоров’я на сторінці у Facebook.

Поки не варто шукати вакцини, гарантовані державою і безоплатні для громадян за Календарем, у приватних клініках. Нині забезпечення вакцинами приватних медичних закладів - відповідальність керівництва таких закладів. Планується, що вакцини, закуплені за державний кошт, стануть доступні у приватних клініках і кабінетах лікарів-ФОП, які уклали договір з НСЗУ Національна служба здоров'я України. Механізм передачі таким закладам вакцин за кошти Держбюджету зараз узгоджується МОЗ України.

Наразі якщо ви підписали декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром з приватної клініки чи лікарем-ФОП, вакцинацію ви можете пройти у будь-якому комунальному закладі охорони здоров’я (“державній” амбулаторії).

Якщо лікар закладу вам відмовляє у вакцинації, необхідно звернутись для головного лікаря. Якщо владнати питання не вдалось і за участі головного лікаря, зверніться у місцевий департамент охорони здоров’я.

Докладно про ваші права щодо профілактики і зокрема вакцинації, на що звернути увагу і як підготуватися до щеплення: https://bit.ly/2HEft87

Про кір і вакцинацію: https://bit.ly/2Dok6Qh

Про вакцини, які є в Україні: https://bit.ly/2JN1Roc

Про фейки, яким не варто вірити:

- про “вакцини по блату”: https://bit.ly/2RUBm7P

- про зв’язок вакцинації проти кору з захворюваністю на грип (його немає): https://bit.ly/2sAjJv0

- про якість вакцин: https://bit.ly/2RxFari

- антинаукові твердження про “імунні потреби нації”: https://bit.ly/2UgzMuA

Всесвітня організація охорони здоров’я цього року визнала відмову від вакцинації глобальною загрозою людству:https://bit.ly/2HHjVmt

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ