Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У НАБУ стверджують, що Розенблат хотів вивезти матеріали з "янтарної справи"

Народного депутата Борислава Розенблата вчора, 19 жовтня, зняли з літака і обшукали у зв'язку з тим, що він намагався вивезти матеріали, важливі для розслідування "бурштинової справи", повідомляє прес-служба Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"У відповідь на запити ЗМІ повідомляємо, що 19 жовтня детективи Національного антикорупційного бюро України запобігли вивезенню за кордон народним депутатом Бориславом Розенблатом матеріалів, важливих для розслідування так званої "бурштинової справи", а також забезпечили його участь у судовому засіданні щодо продовження йому обов'язків", - сказано в повідомленні.

Наголошується, що обшук в літаку був проведений згідно з ч. 3 ст. 233 КПК (до постановлення ухвали слідчого судді) з метою рятування майна, яке може мати ознаки речових доказів. При цьому затримання Розенблата не проводилося.

За інформацією слідства, підозрюваний депутат планував вивезти за межі України засоби комунікації, які могли містити інформацію з приховання слідів раніше скоєних злочинів і спілкування між його учасниками, матеріальні та грошові цінності - предмети раніше одержаного хабара, а також інше майно для запобігання його арешту в рамках кримінального провадження. Повідомляється також, що детективи мали відомості про те, що підозрюваний міг мати при собі підроблені документи для виїзду за кордон.

Під час обшуку в літаку детективи НАБУ вилучили у Розенблата мобільні телефони, планшет; вироби зовні схожі з коштовностями; платіжні картки, емітовані іноземними банками; паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт.

У НАБУ відзначили, що для перетину кордону депутат використовував дипломатичний паспорт, хоча його поїздка була приватною і не пов'язаною з виконанням професійних обов'язків, що він і визнав публічно.

Повідомляється, що в апараті Верховної Ради та міністерстві закордонних справ детективів поінформували про те, що дипломатичний паспорт був виданий Розенблату 17 жовтня у відповідь на його звернення про нібито робочу поїздку до Ізраїля. Передбачувана поїздка повинна була відбутися в період з 18 по 22 жовтня "з метою вивчення можливостей по кооперації і співробітництву між Україною та Торгово-промисловою палатою Ізраїлю та Асоціацією виробників Ізраїлю".

Вилучені при обшуку авіаквитки підтверджують, що в цей час депутат планував перебувати в Німеччині. Законність отримання підозрюваним дипломатичного, а також закордонного паспортів перевіряється, повідомили в НАБУ.

"Заяви підозрюваного про те, що він заздалегідь повідомив слідчим про свою подорож до Німеччини, не відповідають дійсності. Лист, який Борислав Розенблат на підтвердження своїх слів опублікував на персональній сторінці в мережі Facebook, надійшов в Національне бюро вже після того, як рейс на Кельн повинен був вилетіти з Києва", - йдеться в повідомленні.

Після проведення обшуку в літаку детективи НАБУ вручили Розенблату повістку про необхідність його прибуття в Солом'янський райсуд для участі в засіданні по продовженню йому обов'язків підозрюваного.

Відзначається також, що повістка, вручена Розенблату 19 жовтня, була вже третьою за останні шість днів. Першу повістку йому намагалися законно вручити 14 жовтня, другу - через два дні. На засідання суду підозрюваний не з'явився, посилаючись на стан свого здоров'я. Таким чином, суд не зміг своєчасно розглянути клопотання прокурора і прийняти рішення про продовження обов'язків депутата.

Як повідомлялося, термін дії обраного Розенблату судом запобіжного заходу закінчився 17 жовтня.

19 жовтня детективи НАБУ зняли депутата з літака в аеропорту "Київ" при спробі вилетіти за кордон. Розенблат, у свою чергу, заявив про те, що завчасно попередив НАБУ про плани летіти до Німеччини.

У липні детективи НАБУ затримали охоронця-водія члена парламентської фракції "Блоку Петра Порошенко" Борислава Розенблата під отримання хабара.

200 тисяч доларів, за наявними даними, призначалися самому Розенблату і члену парламентської фракції "Народний фронт" Максиму Полякову за розробку та прийняття законопроектів, спрямованих на забезпечення права на видобуток бурштину фірми з ОАЕ.

11 липня депутати Верховної Ради проголосували за зняття недоторканності з народних депутатів Максима Полякова("Народний фронт") і раніше виключеного з фракції БПП Борислава Розенблата, але не дали дозвіл на їх затримання і арешт.

Через день генпрокурор Юрій Луценко вручив Розенблату і Полякову повідомлення про підозру у скоєнні злочинів.

Суд обрав обом запобіжний захід у вигляді застави і зобов'язав носити електронні браслети.

DT.UA

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ