Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Ми не дамо приватизувати або використати у реваншистських цілях Підгорецький замок, - Микола Княжицький

Про це 5 грудня в ексклюзивному коментарі Гал-інфо заявив голова Комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Микола Княжицький.
Підгорецький замок

"Нам важливо, щоб не віддаючи замок, ми, все ж таки, зберегли його стан. Я не бачу нічого поганого в тому, коли залучають європейських партнерів, якщо вони дійсно хочуть підтримувати свою спадщину. Так як українці, наприклад, дбають про спадщину Данила Галицького в Хелмі. Так само, якби поляки би допомагали дбати про українські замки, нічого поганого би не було. Якщо ж хтось хоче використати це з реваншистською метою, з метою незаконної приватизації або пропаганди неукраїнських цінностей, то такі речі треба засуджувати", - зазначив Княжицький

На думку чиновника, головна проблема полягає в тому, що, на жаль, наше міністерство культури не розробило єдиної політики як себе поводити з такими великим пам’ятниками.

"Якщо говорити про Підгорецький замок, то стан, в якому він перебуває – жалюгідний. Немає єдиної державної  політики для того, щоб розуміти, що з ним робити. Була колись ідея зробити там резиденцію Президента, але цього не сталося. Час від часу, на рівні уряду з’являються проекти про взяття замку в концесію, але ніхто не знає, хто за цим стоїть і які зобов’язання братиме на себе концесіонер", - додав чиновник. 

Княжицький вважає, що багато великих пам’яток мають бути державними музеями, але на це не виділяють коштів з бюджету. Крім того є варіанти приватизувати або здавати в концесію: "Деякі можна приватизувати або здавати в концесію, якщо це невеличкий замок в селі, який знищується. При умові якщо концесіонер зберігатиме його первісний стан як пам’ятки архітектури. Десь можна робити державні резиденції". 

Нагадаємо, вчора на сторінці Львівської національної галереї імені Бориса Возницького у Facebook повідомили про проект оцифрування Підгорецького замку.

Зазначимо, що на сайті проекту немає жодної інформації, що замок є українським, натомість увага акцентується на тому, що він належить до спадщини Речі Посполитої. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ