Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Південній Африці стартує саміт БРІКС

У ПАР у Йоганнесбурзі 22 серпня стартує саміт лідерів країн БРІКС — Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки.

На саміті, зокрема, йтиметься про питання розширення членства у блоці на тлі посилення глобальної напруженості, спровокованої війною РФ в Україні, і зростання суперництва між Китаєм і Сполученими Штатами.

Про це пише Reuters.

"Розширений БРІКС представлятиме різноманітну групу країн з різними політичними системами, які поділяють спільне бажання мати більш збалансований світовий порядок", —    заявив президент Південної Африки Сиріл Рамафоса у своєму зверненні перед початком зустрічей.

За даними Reuters, також йтиметься про розширення використання місцевих валют країн-членів блоку. При цьому південноафриканські організатори саміту заявили, що на саміті не обговорюватиметься “валюта БРІКС”.  Раніше з відповідною ініціативою як альтернативою доларовій залежності виступила Бразилія.

З 22 по 24 серпня Рамафоса прийматиме президента Китаю Сі Цзіньпіна, президента Бразилії Луїса Інасіо Лулу да Сілву та прем'єр-міністра Індії Нарендру Моді. Президент Росії Володимир Путін, якому загрожує арешт у зв'язку з воєнними злочинами в Україні, не приїде до Південної Африки, а приєднається до саміту віртуально.

Розширення блоку вже давно є метою Китаю, відзначає агенція. У КНР сподіваються, що більш широке членство додасть ваги угрупованню, в якому вже проживає близько 40% світового населення і виробляється чверть світового ВВП. Росія прагне залучити нових членів, щоб протистояти дипломатичній ізоляції через вторгнення в Україну. Південна Африка також висловила підтримку. Водночас Індія, яка остерігається китайського домінування і застерігає від поспішного розширення, має "позитивні наміри і відкритий розум", заявив у понеділок міністр закордонних справ Вінай Кватра. Бразилія, тим часом, занепокоєна тим, що зростання БРІКС зменшить її вплив.

У вівторок ввечері лідери проведуть мінізустріч і вечерю, де, ймовірно, обговорять рамки і критерії прийому нових країн, відзначає агенція.

Понад 40 країн висловили зацікавленість у приєднанні до БРІКС, кажуть південноафриканські чиновники. З них майже два десятки офіційно звернулися з проханням про прийом.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ