Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У польському Перемишлі вшанували жертв операції "Вісла"

У неділю, 30 квітня, у польському місті Перемишль делегація зі Львівщини вшанувала жертв трагічних подій операції "Вісла" - примусової депортації українців Лемківщини, Холмщини, Надсяння та Підляшшя. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.

Зокрема, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка, перший заступник голови Львівської облради Андрій Білоус, керівники департаментів Львівської ОДА, представники обласних громадських організацій взяли участь у ІІІ Конгресі українців Польщі. Учасники обговорили теми спадщини українського прикордоння, перспективи на найближчі роки, а також вплив операції "Вісла" на українську культуру в Польщі.

«Я переконаний, що вшанування жертв  операції "Вісла" – це в першу чергу данина пам’яті тим, кого вигнали із рідних домівок, а також невинно вбитих. З іншого боку – це засудження комуністичного, тоталітарного режиму, який причинився до етнічної чистки українців» - зазначив під час виступу очільник Львівської ОДА Олег Синютка.

Також делегація зі Львівщини взяла участь у Богослужінні за жертвами операції "Вісла" у греко-католицькому соборі святого Івана Хрестителя у Перемишлі.

 Насамкінець у Кафедральному греко-католицькому соборі відбувся концерт пам’яті жертв операції "Вісла" за участю чоловічого хору "Журавлі", гурту "Крайка" з Перемишля, а також Юлії Дошни.

Зазначимо, крім Перемишля, в місті Елк (північний схід Польщі) провели науково-популярну конференцію на тему "Вісли", а в місті Явожно (південь країни) відбулись заходи біля пам'ятника жертвам концтабору, куди потрапило багато українців. Крім того, урочистості відбудуться в місті Хшанув на півдні країни, де з'явилася перша після примусового виселення українців греко-католицька церква.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ