Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У травні цього року у Львові зареєстрували 7 випадків хронічного гепатиту С

У травні 2011 року у Львові зареєстрували 2 випадки гострого гепатиту В, 2 – гострого гепатиту С, і 7 випадків хронічного гепатиту С. Про це сьогодні, 26 липня, повідомила головний позаштатний спеціаліст міського управління охорони здоров'я з інфекційних хвороб Леся Королюк.

За її словами, проблема поширення гепатиту стоїть перед нами дуже гостро, адже ця інфекція мандрує від носія до носія швидше, ніж ВІЛ-СНІД.

«З квітня у Львові працює дві потужні лабораторії, які діагностують гепатит В і С. І кожен медичний заклад може обстежити там пацієнта на наявність вірусу, безкоштовно. А взагалі у Львові є 5 пунктів, де можна пройти обстеження – 1 і 3 міські лікарні, дитяча клінічна лікарня, і недавно відкриті пункти в 2 і 4 міських поліклініках», - розповіла Леся Королюк.

Крім цього, вона назвала симптоми, які можуть проявлятися в інфікованої людини – біль у суглобах, загальна слабкість, підвищена температура, жовтяниця (жовтіють очі). «Але не варто забувати, що у 80 % випадках зараження гепатитом С немає ніяких симптом», - наголосила Леся Королюк.

Також вона додала, що найчастіше заразитися гепатитом, як і ВІЛ-інфекцією, можна статевим шляхом або через кров. Для зараження, наприклад, достатньо 1 мл крові, яка б потрапила на подряпину здорової людини. А в висохлій крові вірус може зберігатися до 4 діб. Заразитися можна і в перукарні, стоматолога, на манікюрі. Щоб цього не сталося, всі інструменти потрібно добре дезінфікувати.

«Люди повинні з розумом ставитись до свого здоров'я, хоч раз в рік необхідно обстежуватись. Адже на ранніх стадіях з руйнівною дією інфекції легше боротися», - закликає Леся Королюк.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ