Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У Центрах вакцинації Львівщини можуть почати вакцинувати Moderna

16 липня, о 10:30, відбувся брифінг щодо епідситуації на Львівщині, на якому регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусної інфекції у Львівській області Олег Когут розповів про зменшення кількості хворих на коронавірус на Львівщині, збільшення кількості Центрів вакцинації та завезення нової вакцини Moderna.

Олег Когут повідомив, що епідситуація на Львівщині покращилася. 

“Мушу відмітити з приємністю, що епідситуація в нас відносно стабільна протягом останніх тижнів. Кількість тих, хто захворіли, порівняно з червнем, досить незначна. На сьогодні 360 людей хворіє, з них 12-м був поставлений діагноз буквально вчора. Було проведено 722 лабораторні дослідження методом ПЛР. Підтверджений коронавірус був у 26 людей. 12 людей перебувають в палатах інтенсивної терапії”.

Проте, як зазначив Когут, восени слід очікувати підвищення рівня захворюваності.

“За прогнозами ВООЗ і Міністерства охорони здоров'я, напевно, слід чекати, що рівень захворюваності буде підвищуватися на період росту простудних сезонних захворювань. Небезпеку ще безумовно створює та ситуація, що і в Україні і в світі частіше почали виявляти новий досить патогенний штам коронавірусної інфекції Дельта, який викликає більш тяжкі клінічні форми захворювання, і безумовно, літні міграційні процеси можуть призвести до того, що штам буде привезено на територію України. До того ж, контагіозність штаму Дельта в декілька разів вища, ніж попередніх штамів”. 

Олег Когут розповів, що кількість Центрів вакцинації у Львівській області збільшать. 

“Загалом у Львівській області від початку вакцинації проведено 248 588 вакцинацій. Кожен день вакцинуються 6500-7000 осіб. Ми вважаємо, що ці темпи поки що не достатні, тому в допомогу до розгортання пришвидшення темпу вакцинації долучилася ЛОДА, і щотижня проводяться наради з керівниками ОТГ.

Розгортаються також Центри вакцинації населення. На ці вихідні передбачається розгорнути їх на 16 локаціях: 7 у Львові і 9 в обласних центрах (Дрогобич, Стрий, Броди, Золочів, Новояворівськ, Новий Розділ, Червоноград). Всі пункти вакцинації будуть працювати з 9:00 до 15:00-16:00. Я сподіваюсь, що і в інших містах, можливо, навіть на ці вихідні дні, будуть також створені Центри вакцинації. Я цього тижня розмовляв з мером Миколаєва, і він також обіцяв, що в них буде розгорнутий такий Центр вакцинації. Минулого тижня було 13 Центрів вакцинації і було провакциновано більше 5000 людей”. 

Щодо того, яку вакцину використовуватимуть в Центрах, Когут зазначив, що, можливо, окрім CoronaVac також почнуть використовувати Moderna. Доз же Pfizer поки недостатньо, аби вакцинувати всіх охочих.

“Вакцини є цілком достатньо. Буде використовуватися вакцина CoronaVac. Мушу сказати, що ми чекаємо поступлення ще однієї, нової для нас вакцини - Moderna. Наступного тижня має прийти біля 6000 - 10000 доз, а загалом для Львівщини передбачено біля 120 000 доз цієї вакцини. Вона поки-що передбачається для організованих колективів, але, з урахуванням того, що в Центрах вакцинації також вакцинуються і організовані колективи, ми будемо розглядати можливість використання цієї вакцини і в Центрах вакцинації. 

Поки-що кількість доз вакцини Pfizer, яка надійшла у Львівську область, недостатня для того, щоб почати її використовувати в Центрах вакцинації. Вчора ми отримали 8190 доз, але ми ще не завершили вакцинування тих визначених континентів людей, які повинні вакцинуватися вакциною Pfizer: ті, що отримали першу дозу цієї вакцини; колективи медиків і освітян; представники органів виконавчої влади органів місцевого самоврядування і судової влади. Коли ми максимально завершимо вакцинування цих контингентів і якщо в нас буде достатня кількість вакцини, то ми будемо давати Pfizer і на Центр вакцинації. Щодо вакцини Moderna - це така ж РНК-вакцина, як і Pfizer, і я думаю, її кількість буде достатня”. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ