Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

У Турці можуть закрити районну лікарню

Турківські медики звернулися з відкритим листом до керівників області, району, депутатів облради в якому висловлюють тривогу з приводу можливого закриття Комунальної центральної районної лікарні(КЦРЛ). Очільники району зустрілися з колективом КЦРЛ та обговорили стан справ, повідомив власкор Гал-інфо у Турківському районі.

Члени трудового колективу висловили своє побоювання, що в новому законодавстві можуть бути передбачені норми про створення госпітальних округів, які призведуть до закриття Турківської КЦРЛ.

Голова райдержадміністрації Олександр Лабецький та голова  районної  ради Володимир Лозюк пояснили, що вони дійсно з неофіційних джерел  отримали інформацію про те, що планується утворити госпітальний  округ з центром в м.Самбір. В зв’язку з тим, була дана вказівка  головному лікарю Михайлу Макарику відбути у відрядження до Київа для  зустрічі з посадовими особами Міністерства охорони здоров’я,  депутатами Верховної ради України для отримання об’єктивної  інформації.

Головний лікар Михайло Макарик поінформував присутніх, що  на  сьогоднішній день йде напрацювання такого законопроекту, відповідно  до якого буде проведено реформування закладів охорони здоров’я.   Але, стверджувати, що Турківська КЦРЛ буде закрита, або ліквідована  є не об’єктивно та не обґрунтовано. Навпаки, враховуючи, що  Турківський район є гірським районом, дорожня інфраструктура у вкрай  поганому стані, а матеріально- технічний стан Турківської КЦРЛ є  хорошим, необхідно його зберегти та використати на повну потужність  для блага людей.

Поряд з тим, було підтверджено той факт, що на даний період часу  фінансове забезпечення особливо заробітної плати медпрацівників має  критичний характер, оскільки, до кінця року не вистачає більше як 8 млн грн на покриття видатків по заробітній платі.

В зв’язку з цим, розроблено ряд заходів по економії, що передбачає  відпустки за власний рахунок, впорядкування штатів та приведення до  встановлення  нормативів ліжко-місць. Хоча слід зауважити, що ПКМ по  ліжко-місцях на сьогоднішній день не виконана.

Подаємо текст звернення до голови Львівської обласної державної адміністрації Олега Синютки, депутатів  Львівської обласної ради М. Дзюдзя та М. Ільницького, директора ДОЗ  ЛОДА Б. Чечотки, голови Турківської  районної ради В.Лозюка, голові Турківської  РДА О.Лабецького. 

Звернення

Звертається  до  Вас  колектив Турківськоі Комунальної Центральної   Районної Лікарні. 

Ми  стурбовані тим, як  проходить  реформа  охорони  здоров’я  в  Україні, і зокрема  у   нашому гірському районі.

Згідно  постанови   Кабінету  Міністрів  № 1024  «Про затвердження  нормативу  забезпечення  стаціонарними  лікарняними  ліжками  у  розрахунку на 10 тис. населення»  від 25.11.2015 р. визначений   показник  забезпечуваності  ліжками  60 ліжок  на  10 тис.  населення.  Проте  згідно  розрахунків  Департаменту  охорони   здоров’я Львівської ОДА  для  Турківського  району  цей  показник   має  становити  37.9 ліжок  на  10 тис. населення, що призведе до   скорочення  майже  половини  ліжок  у   Турківському  районі  з   відповідними  негативними  соціально – медичними  наслідками.   Показник  Департаменту  охорони  здоров’я  Львівської   ОДА є  середнім  для  всіх  районів  області  і  не  враховує  специфіку   важкодоступного  гірського  району  з  дотаційним  бюджетом    майже  95%. А саме, віддаленість важливих пунктів, бездоріжжя і важкість  кліматичних умов ( особливо в зимовий період ). На території району  знаходиться спортивна параолімпійська тренувальна база і до нас  неодноразово звертаються за мед.допомогою її учасники, оскільки в  лікарні умови облаштовані для осіб з обмеженими можливостями.

Турківська КЦРЛ – це медичний заклад І рівня акредитації,що надає  багатопрофільну, спеціалізовану та уніфіковану ( гемодіаліз та  лапароскопію ) медичну допомогу, із розширеною матеріально-технічною  базою.

Крім того, планується  розділити  окремо  фінансування  первинної  і  вторинної  ланки  медичної  допомоги.

У Турківському  районі   первинна  ланка  медичної  допомоги   (сімейна медицина)  тільки  починає  формуватися.  А  враховуючи   те, що  Верховна  Рада   України  ще  тільки  розглядає  Закон    України   «Про   сімейну  медицину»  рахуємо, що в таких  умовах   проведення   вищезгаданого  розподілу  є  передчасним  і  шкідливим.  Крім  того, скорочення  майже  половини  ліжок   в  районі  призведе  до  катастрофічних  наслідків.

Оскільки  реформа   охорони  здоров’я  на  даному  етапі  не   синхронізована  з  майбутньою   адміністративно –  територіальною   реформою, то зміни  існуючої  системи  управління  охороною   здоров’я  вважаємо  передчасними, які приведуть  до  негативних   наслідків  ще  до  впровадження  адміністративно – територіальної   реформи.

Тому, колектив ТКЦРЛ стурбований та обурений поведінкою головного  лікаря,який ініціює зруйнування структури лікарні черговим  скорочення ліжок та медперсоналом ( адже в 2015 р вже було проведено  скорочення  та ліквідацію дільничних лікарень в с.Лімна,  с.В.Висоцьке, с.Ясениця), що призведе до закриття Турківської   Комунальної Центральної Районної Лікарні, як такої.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ