Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

У Відні відбулась 4-а Оглядова конференція Договору з відкритого неба

7-9 жовтня 2020 року у Відні за участю 34 держав-учасниць відбулась 4-а Оглядова конференція Договору з відкритого неба (ДВН). Договір з відкритого неба є важливою чинною юридично зобов'язуючою міжнародною угодою у сфері контролю над озброєнням.

Учасники Конференції підбили підсумки застосування Договору за період з 2015 по 2020 рік.

У 2015-2020 роках Україна здійснила 50 спостережних польотів за активною квотою, прийняла 53 спостережні місії, включаючи надзвичайну місію США у складі багатонаціональної команди спостерігачів від США, Канади, Німеччини, Великобританії, Франції та Румунії, яка проводилась з метою вивчення та деескалації ситуації, пов’язаної зі збройним нападом військово-морських та повітряних сил РФ на корабельно-катерну групу ВМС України у Керченській протоці 25 листопада 2018 року.

Згаданий 5-річний період імплементації Договору з відкритого неба виявився найбільш критичним через стійке скорочення зони його застосування. На сьогодні з неї вилучені території загальною площею у цілому понад 57,5 тисяч кв. км. (більше, ніж територія Словаччини чи Данії, Естонії чи Нідерландів або Бельгії).

Цю площу складають окуповані Росією території України та Грузії. Площа тимчасово окупованих Росією територій Луганської і Донецької областей, АР Крим та м.Севастополь (Україна), які вилучені з зони застосування ДВН, становить 44 тисячі кв. км.

Україна у рамках Конференції заявила про необхідність відновлення зони застосування ДВН у межах всієї своєї суверенної території через деокупацію та повернення Росією під контроль Уряду України тимчасово окупованих територій нашої держави, виведення озброєнь та військовослужбовців РФ, а також закликала всіх учасників ДВН посилити тиск на РФ для відновлення зони застосування Договору у межах міжнародно визнаних кордонів України та Грузії.

В умовах протидії триваючій збройній агресії РФ Україна залишається відданою ДВН, участь у якому відповідає національним інтересам. Виконання спільних з державами-партнерами спостережних польотів, обмін даними про їх результати, а також використання спеціалізованого українського літака «АН-30Б» в інтересах спостережних місій НАТО є важливим напрямом практичної взаємодії та досягнення оперативної сумісності між збройними силами України та держав-членів Альянсу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ