Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У заповіднику «Києво-Печерська лавра» стартувала програма реабілітації військових

У заповіднику «Києво-Печерська лавра» для військових розпочала діяти унікальна програма духовного відновлення культурою. Про це повідомили в пресслужбі Мінкульту.

Відтепер українські захисники зможуть зануритись у культурно-історичний простір Києво-Печерської лаври й тим самим відпочити морально та духовно після випробувань війни. Адже незламним теж потрібна підтримка.

14 серпня в Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» для військових презентували програму «Духовне відновлення культурою». Програма реалізується за підтримки благодійного фонду «Українська Лавра», Міністерства культури та інформаційної політики України та Міністерства оборони України. 

«Сьогодні актуально все те, що сприяє нашій силі, нашій обороні. Все, що зміцнює як наш бойовий дух, так і спроможність наших військових реалізовувати завдання, які ставляться перед ними військовим командуванням. Водночас ми розуміємо, аби духовний стан людини відповідним чином гармонізувався із завданнями, вона повинна мати внутрішню силу. Ця внутрішня сила з'являється через спілкування, через українську культуру, наші духовні традиції, осмислення величі історії України. Метою програми є внутрішнє перезавантаження наших воїнів та їх родин», – сказав Ростислав Карандєєв, т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України. 

У межах програми, військові можуть перебувати на території Заповідника від 1 до 7 днів. Учасникам пропонують культурно-освітні активності, духовні та релігійні практики, майстер-класи, а також екскурсії. Завдяки спілкуванню із духовенством, істориками, мистецтвознавцями, археологами, воїни можуть зрозуміти, як долати свої переживання та перетворювати їх на посттравматичне зростання.

Для військових капеланів пропонується 7-ми денна програма. Вона передбачає проживання у приміщеннях Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв. Учасники можуть брати участь в археологічних розкопках, майстер-класах з іконопису, оглядати експозиції музеїв, дослідити території Верхньої та Нижньої лаври, її печер у супроводі лекторів-екскурсоводів. Крім того, військові можуть взяти участь у богослужіннях та поспілкуватись з духовними наставниками й ченцями Лаври.

«День у Лаврі для військового» – ще один компонент програми. Групи військових (до 20 осіб) у супроводі лектора-екскурсовода протягом дня зможуть зануритись в атмосферу Києво-Печерської лаври  – оглянути територію, відвідати святині, прослухати екскурсії, долучитися до активностей Заповідника. 

Наразі вже декілька груп військових з Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни с. Циблі, який опікується реабілітацією бійців після участі у воєнних діях, взяли участь у програмі.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ