Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

UA: ПЕРШИЙ покаже документальні фільми про трагедію на Чорнобильській АЕС

Добірку документальних фільмів про події квітня 1986-го і про погляд на Чорнобильську катастрофу крізь призму років UА: ПЕРШИЙ покаже у четвер, 26 квітня.

Тридцять два роки тому, наприкінці квітня 1986 року, близько двадцяти країн світу зафіксували підвищений радіаційний фон. Це сталося внаслідок катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, про яку ще ніхто не знав, але приховати яку було неможливо. Над четвертим реактором Чорнобильської АЕС вночі о 1 год 23 хв 40 сек велетенське полум’я несподівано розірвало нічну пітьму...

Короткометражний фільм-постсимфонія "Арка", який був знятий на території Чорнобильської зони відчуження, відкриє спецефір, присвячений річниці трагедії на Чорнобильській АЕС о 06:30. Зйомки фільму проходили в жовтні-листопаді 2016 року під час будівництва захисної арки для зруйнованого четвертого енергоблоку ЧАЕС – у безпосередній близькості від місця аварії, яка сталася в 1986 році. В основі стрічки – історія хлопчика, який виріс у Прип’яті. До фільму увійшли унікальні архівні кадри, частина з них не знайома широкій аудиторії. Музичним продюсером фільму став відомий український рок-музикант, автор знаменитої рок-версії гімну України Микита Рубченко. У співавторстві з композитором Ярославом Мисиком вони написали саундтрек до стрічки – унікальну постсимфонію "Арка". Записали і виконали музику колектив Микити Рубченка і Український етно-симфонічний оркестр. Основою постсимфонії стали звуки кількох об’єктів зони відчуження. Глядачі також зможуть переглянути стрічку протягом всього дня – о 09:30, об 11:45, о 15:10, о 16;40, о 21:50 та о 23:45.

О 06:40 з повтором о 22:00 в ефірі UA: ПЕРШИЙ – документальний фільм "Битва за Чорнобиль" виробництва Discovery Channel. Використовуючи розповіді очевидців подій, комп’ютерну графіку, матеріали відеоархівів і ексклюзивні знімки відомого українського фотографа Ігоря Костіна, який працював у Чорнобилі у квітні 1986-го року, автори стрічки заново досліджують найстрашнішу ядерну катастрофу у світі.

Документальний фільм "Європа і Чорнобиль" про згубні наслідки Чорнобильської катастрофи, які торкнулися практично всієї Європи, дивіться в ефірі о 08:30 та о 16:50. У стрічці наведено детальні наукові дані щодо екологічних проблем Європи, спричинених аварією на ЧАЕС, отримані вченими Фінляндії, Швеції, Данії та інших країн. Тридцять два роки тому, коли офіційна преса в СРСР переважно мовчала або заспокоювала, у західних ЗМІ широко й детально висвітлювалось розповсюдження радіоактивних елементів майже по всьому європейському континенту. І сьогодні небайдужа громадськість Західної Європи продовжує активно стежити за наслідками найбільшої екологічної катастрофи ХХ століття.

Одразу після загальнонаціональної хвилини мовчання, присвяченої пам’яті жертв Чорнобильської трагедії о 12:00, UA: ПЕРШИЙ покаже документальний фільм "Зона відчуження Донбас". Стрічка доступно розповідає про напрацьовані науковцями сценарії екологічної катастрофи, що може статися на сході країни. Головне завдання — не налякати, а показати, до чого може призвести бездіяльність, і які дії допоможуть уникнути найгіршого. Фільм попереджає про те, що може трапитися й показує людей, які розуміються на катастрофі, а також тих, кого вона може торкнутися насамперед.

Справжню детективну історію про причини Чорнобильської аварії, яка сталася у 1986 році розповідає документальний фільм "Російський дятел". Головному герою стрічки Федору було 4 роки, коли в його тіло потрапив радіоактивний пил Чорнобиля. Сьогодні 33-річний художник живе зі стронцієм у кістках і прагне будь-що з’ясувати причини катастрофи. Що приховала від громадськості Радянська влада? Невже Чорнобильська трагедія сталася за чиїмось задумом? Яке призначення гігантської антени, що іржавіє неподалік ЧАЕС і видає дивний радіосигнал? Федір вирушає в радіоактивне місто-привид шукати відповіді на свої питання. Фільм вийде в ефірі о 19:00.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ