Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Вороги Тудора розповіли свою версію їх побиття

Учора, 10 травня, праворадикальні активісти провели прес-конференцію щодо подій 9 травня, а саме щодо сутички між ними та правоохоронцями, яка сталася 9 травня у Львові поблизу пам’ятника радянському письменникові Степану Тудору.

фото: Гал-інфо

Як розповів представник Добровольчого батальйону «ОУН» Антон Петрівський, демонатаж саме цього пам’ятника був спланований вже давно, адже Степан Тудор висміював УГКЦ, поширював комуністичні ідеї на Галичині, а також "здавав" списки української інтелігенції.

Сутичка навколо Тудора - провокація, - Руслан Забілий

«Влада мала демонтувати цей пам’ятник сама, однак цього не зробила. Ми не випадково обрали день 9 травня, адже це перемога одного режиму над іншим», - зазначив Антон Петрівський.

За словами керівника  ВГО «Сокіл» Львівщини Богдана Федуна, активісти не планували робити жодних провокацій, це мала бути мирна акція, однак силовики сплановано влаштували побиття активістів.

фото: Гал-інфо

«На нашій акції було близько 50 людей, враховуючи 15-річних підлітків та дівчат. Ми йшли на простий, мирний захід, а потім були змушені знімати побої», - розповів Богдан Федун.

Як стверджує хлопець, на місці спершу було близько 15 правоохоронців, і жоден із них не попереджував про те, що пам’ятник зносити у цей день не можна.

«Коли ми обступили пам’ятник , приблизно за дві хвилини приїхали спецпризначенці у повній амуніції, із шоломами та кийками, і почали просто нас бити», - зазначив керівник ВГО «Сокіл».

фото: Гал-інфо

Учасники акції стверджують, що наказ на побиття дав начальник Галицького райвідділу поліції Андрій Білас. Кілька активістів написали заяви у поліцію на ім’я т.в.о. начальника ГУ НП у Львівській області Дмитра Загарію - про перевищення правоохоронцями своїх повноважень.

«6 активістів знімали побої, однак спецпризначенці травмували близько 15 людей, двом хлопцям розбили голови», - розповів представник цивільного  корпусу "Азов" (Львівщина) Святослав Сірий.

За його словами, активісти закінчать те, що почали і чекати до наступного 9 травня не будуть.

"Сам Дмитро Загарія нам сказав, валіть, але в інший день", - додав хлопець.

фото: Гал-інфо

Також активісти додали, що вимагатимуть знесення комуністичної символіки на Пагорбі слави і на Монументі слави.

Водночас в ГУ НП у Львівській області пояснили, що хоча активісти заявили, що робили акцію в рамках декомунізації, проте поліцейські пояснили їм, що 9 травня - не найкращий день для цього.

"Була спроба силового протистояння, проте працівники поліції взяли ситуацію під контроль. Двоє чоловіків, 1985 та 1986 років народження були затримані за опір правоохоронцям», - йдеться в повідомленні поліції.

Нагадаємо, 9 травня активісти хотіли знести пам'ятник Степану Тудору, однак цьому завадили правоохоронці. Внаслідок конфлікту постраждали двоє правоохоронців та понад десяток активістів. Двох учасників акції було затримано. 

Пам'ятник зазнав пошкоджень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ