Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Україна - Австрія: спільні "зелені" ініціативи та екотрансформація

Українська делегація у Відні: про зміцнення міжнародної взаємодії для декарбонізації та екотрансформації.

Хто і як фінансуватиме захист клімату та енергетичний перехід? Яким чином приватний капітал можна успішно спрямувати на екологічні проекти, щоб забезпечити стабільне майбутнє? Як це може допомогти нам досягти наших цілей Паризької кліматичної угоди, використовуючи досвід Австрії? Це питання, які надзвичайно актуальні сьогодні для України.

Для акумуляції кращих рішень, вивчення європейського досвіду, залучення австрійських компаній та організацій до реалізації спільних зелених ініціатив, сприяння енергетичній трансформації всіх секторів економіки України та створення дієвої системи стимулювання до енергоефективності не лише комунальної сфери, а й першочергово промисловості, Асоціацією професіоналів довкілля PAEW ініційовано проведення робочого візиту до Відня.

З 12 по 15 вересня учасники та експерти Асоціації PAEW напрацьовували рішення для прискорення змін та посилення енергонезалежності України.

У складі делегації – представники Міністерства відновлення, Міненергетики, Офісу Президента, фахівці «Укренерго», «Атмосфера», ДТЕК, Компанії «Центру ЛТД», Астарта-Київ, Західнадрасервіс, Енергоатому, а також науковці та експерти.

«Вдячні європейським партнерам за підтримку та Асоціації професіоналів довкілля PAEW за можливість участі. У нас одне завдання – Перемога і відновлення України. Важливо, щоб Україна обрала зелене відновлення, яке відбувається з використанням найкращих доступних технологій та практик, які ми мали змогу побачити тут у Австрії», - зазначив директор Компанії «Центр ЛТД» Олег Бота.

Під час візиту учасники зустрілись з Федеральною Міністеркою з питань захисту клімату, навколишнього середовища, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії Леонора Гевесслер, під час якої пані Гевесслер поділилася досвідом Австрії у сфері енергоефективності, ВДЕ, декарбонізації та екотрансформації та конкретними механізмами, які вже створено та працюють в Австрії.

Так, Міністерство з питань клімату Австрії запустило ініціативу, яка підтримує фінансові компанії на шляху до кліматичної нейтральності.

Таким чином, країна робить важливий крок до реалізації цілей щодо пом’якшення наслідків зміни клімату для компаній фінансового сектора, як це визначено в Паризькій угоді.

Green Finance Alliance є однією з перших глобальних ініціатив, підтримуваних урядом, яка закликає фінансові компанії добровільно взяти на себе зобов’язання щодо кліматичних цілей, а отже, і конкретних критеріїв для їх основного бізнесу.

Майбутнє енергопостачання Австрії продовжує залежати від поєднання традиційних викопних і відновлюваних джерел енергії. До слова, газопостачання Австрії у 2021 році на 80% забезпечувалось росією.

Енергоефективність відіграє центральну роль в енергетичній політиці Австрії. Шлях переходу від викопного палива до ефективних відновлюваних джерел енергії вимагає великих інвестицій. Разом із державними коштами приватний капітал має дедалі більше спрямовуватися на діяльність, яка сприятиме збереженню клімату.

Енергоефективність має додаткові переваги для австрійської економіки, зокрема у сфері зовнішньої торгівлі (імпортується менше енергії) та ринку праці (заходи підвищення енергоефективності є трудомісткими).

Як на рівні федерального уряду, так і на рівні федеральних земель Австрія запровадила ряд інструментів і заходів для економії енергії та підвищення енергоефективності. Окрім регулювання, ці заходи стосуються сфер досліджень, технологічного розвитку та спрямовані на сприяння проникненню на ринок, а також на поширення інформації та фінансові стимули для впровадження відповідних заходів.

Заходи з підвищення енергоефективності сприяють досягненню наступних цілей: безпека енергопостачання, екологічно чисте постачання енергії, економічно ефективне постачання енергії, соціальне прийняття системи енергозабезпечення.

Слід зауважити, що серед основних кліматичних та енергетичних цілей Австрії:

  • кліматична нейтральність до 2040 року.
  • 100% електроенергії з відновлюваних джерел енергії з чіткими цілями розвитку для всіх технологій до 2030 року.
  • прийняття Закону про розвиток відновлюваної енергетики
  • + 27 ТВт-год відновлюваної електроенергії до 2030 року: + 11 ТВт-год енергії сонця, + 10 ТВт-год енергії вітру, + 5 ТВт-год гідроенергії + 1 ТВт-год енергії біомаси.

Підсумовуючи, варто зазначити, що Австрія інвестує в дослідження та розвиток зелених технологій і ВДЕ, задля досягнення задекларованих кліматичних та енергетичних цілей, сталого розвитку, охорони довкілля, адаптації до змін клімату та забезпечення стабільного майбутнього країни.

Компанія «Центр ЛТД» є однією з найбільших в Україні компаній у сфері екологічного консалтингу. Фахівці Компанії готові взяти на себе зобов’язання щодо комплексного супроводу Вашого бізнесу та територій у питаннях зеленого відновлення. З повним переліком послуг та досвідом роботи Компанії Ви можете ознайомитись на офіційному сайті  center-ltd.com.ua За фаховою консультацією телефонувати: +38 096 781 05 37, +38 067 725 54 32, або надсилати запитання: [email protected]

Щоб не пропустити жодної актуальної новини, підписуйтесь також на телеграм канал екологічних новин https://t.me/EnvRespBusiness


 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ