Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Україна - найменш вакцинована країна в Європі

У МОЗ вважають, що спалах кору і значна частина українців без щеплень є наслідком страху перед вакцинацією, який, на думку чиновників, штучно роздмухують ЗМІ, - Цензор.НЕТ.

Лише близько 50% українських дітей охоплені вакцинацією проти кору, такі дані наводить Дитячий фонд ООН (UNISEF).

За повідомленням цієї організації, зараз Україна є найменш вакцинованою країною в Європі, що, за спостереженнями UNISEF, стало наслідком певного дефіциту вакцин в Україні, який зберігається останні сім років, і страхів батьків щодо побічних ефектів від вакцинації.

Ці два чинники, стверджують в організації, за останні десять років зменшили частку вакцинованих від кору дітей удвічі, і нині їх лише близько 42%.

Тим часом спалах кору охопив Івано-Франківську область: захворіло понад 700 осіб, серед них - понад півтисячі дітей, повідомив головний лікар дитячої обласної лікарні Радослав Котурбаш.

Він уточнив, що летальних випадків не було, але серед тих, хто захворів, є четверо вагітних. Половина хворих не були щеплені або щодо них «нема даних про вакцинацію», кажуть у дитячій обласній лікарні.

Попередній спалах кору на Прикарпатті був у 2011-2012 роках, тож теперішній є прогнозованим.

Заступник міністра охорони здоров'я Олександр Лінчевський запевнив в тому, що Україна наразі забезпечена вакцинами майже на 100%. Отже, проблема на його думку - лише у страхові населення перед щепленнями, який, вважає посадовець, штучно підживлюють медіа.

"Ставлення пацієнтів, іноді ставлення лікарів до вакцинування - є катастрофічним. Низький рівень вакцинації в Україні пов'язаний з потужними "антивакцинальними" настроями. Такі настрої спровоковані медіа. Крапка. Безграмотні журналісти, без жодного розуміння, про що йдеться, поширюють спотворену інформацію. І ця інформація сприймається пацієнтами, іноді навіть поширюється на медичний персонал", - обурюється посадовець.

Цензор.НЕТ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ