Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна - не комуністична країна, тому товари в ній мають продаватися за ринковою ціною, - Демчишин

Володимир Демчишин презентував енергетичний ринок України для потенційних інвесторів під час Міжнародної конференції "Україна у фокусі: Стратегічна зустріч глобальних експортно-кредитних агенцій і багатосторонніх фінансових інституцій"

Демчишин нагадав про потужний потенціал українського енергосектору та визнав, що наразі процес інвестицій в український енергетичний ринок гальмують недосконалість законодавства та суттєва монополізація енергоринку.

Для вирішення цієї проблеми Міністерством розроблено низку законів, зокрема Закон про ринок природного газу, який набув чинності 1 жовтня 2015 року. Міністр нагадав, що серед іншого цей Закон створює можливості для невеликих гравців ринку розпочати на ньому свою діяльність. Нові правила також покращать загальну ситуацію на ринку, бо сприятимуть конкуренції та зменшать монополізм у сегменті.

«Схожі за змістом принципи закладені і в проекті Закону про ринок електроенергії», - наголосив Міністр енергетики та вугільної промисловості України. «Законопроект розроблено, зараз він проходить передбачені процедури погодження, а відтак невдовзі може бути прийнятий», – висловив переконання В. Демчишин.

«Закон має позитивно вплинути на роботу ринку електроенергії, який наразі становить близько 20% ВВП країни»,– нагадав Міністр.

Очільник Міненерговугілля визнав, що ефективність реформ ринку суттєво пов’язана з модернізацією інфраструктури, яка застаріла і вимагає потужних капіталовкладень. Для цього ведеться спільна робота Міненерговугілля з Мінінфраструктури та іншими відомствами. Системне вирішення цього питання можливе за умови, що вартість електроенергії буде доведена до економічно обгрунтованих показників. Міністр Демчишин нагадав, що Україна надає значну соціальну підтримку населенню, яке не може сплачувати повну вартість спожитої електроенергії, але така ситуація в цілому негативно впливає на енергосистему. Адже брак коштів не залишає достатніх засобів для інвестицій в обладнання, що, зокрема, не сприяє зменшенню втрат в мережах.

Міністр наголосив, що Україна - не комуністична країна, тому товари в ній мають продаватися за ринковою ціною. «Включаючи електроенергію»,– відзначив Міністр. «Звичайно,- додав він, - мають впроваджуватися заходи з енергоефективності, зменшуватися споживання, провадитися інші реформи у секторі».

В. Демчишин зауважив, що в енергетиці надзвичайно багато об’єктів, привабливих для інвестицій. Цікавими для міжнародних та вітчизняних інвесторів є об’єкти генерації та дистрибуції електроенергії, особливу увагу рекомендував звернути на гідроенергетику. 

Хоча, за визначенням, гідроенергетика не є альтернативним джерелом енергії, проте є дешевим та чистим видом енергії, а тому має серйозні перспективи для розвитку на ринку, - відмітив Міністр.

В. Демчишин вкотре нагадав про потужну атомну енергетику України, яка, за умови інвестування, має серйозні перспективи для розвитку. Так завдяки відкриттю ПЛ 750 Рівненська АЕС-ПС «Київська» у грудні 2015 року вдалося додатково використати 1000 мВт потужності, раніше замкненої на Рівненській атомній станції. Реалізація аналогічних проектів можлива на інших атомних станціях України, зокрема Хмельницькій та Запорізькій.

На завершення свого виступу Міністр В. Демчишин нагадав, що Україна також має серйозні перспективи у розвитку ринку теплопостачання, а тому звернувся до інвесторів із закликом уважно придивитися до цього сектору, який може стати новим трендом найближчих років.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ