Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна до кінця року отримає 500 тисяч артснарядів за чеською ініціативою

П'ятнадцять країн ЄС і НАТО пообіцяли виділити близько 1,6 мільярда євро для фінансування проекту

Фото: Depositphotos

Лідери п'яти європейських країн НАТО підтвердили свою підтримку Україні на зустрічі в Празі, де головною темою був план Чехії щодо закупівлі до 800 тис. артилерійських снарядів у країнах за межами Європейського Союзу та надання їх Україні.

Про це повідомляє Радіо Свобода Європа.

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що Україна може очікувати першу поставку десятків тисяч 155-міліметрових снарядів найближчими днями.

Фіала організував робочу вечерю за участю президента Польщі Анджея Дуди, прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте, прем’єр-міністра Данії Метте Фредеріксен та прем’єр-міністра Латвії Евіки Сіліної та повідомив, що також зустрінеться з прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.

На прес-конференції перед вечерею Фіала сказав, що офіційні особи обговорять, як їхні країни можуть допомогти Україні «на цьому критичному етапі її захисту від російської агресії».

Вони також обговорять, наскільки діють існуючі ініціативи щодо озброєння України та що ще можна зробити, окрім ініціативи Чехії та ініціативи Німеччини щодо постачання ППО.

За чеською ініціативою чеські урядовці та приватні компанії працювали над пошуком боєприпасів з усього світу. П'ятнадцять країн ЄС і НАТО пообіцяли виділити близько 1,6 мільярда євро для фінансування проекту.

У спільній заяві після зустрічі лідери заявили, що за поточного фінансування вони «очікують забезпечити передачу півмільйона артилерійських боєприпасів до кінця року».

Вони додали, що продовжуватимуть ініціативу стільки, скільки буде потрібно.

Дуда пообіцяв сприяти транспортуванню артилерійських снарядів і назвав ситуацію на українсько-російському фронті складною. За його словами, Росія володіла ініціативою у війні і готує ще один великий наступ, а артилерія відіграватиме ключову роль в обороні.

"Вони (боєприпаси) нам потрібні на передовій якнайшвидше", - сказав Шмигаль, який також розповів про ініціативу щодо забезпечення України системами протиповітряної оборони для захисту неба.

«Нам потрібно [як мінімум] сім систем Patriot і сучасні бойові літаки також якнайшвидше», — сказав він.

Фіала також прокоментував прохання України використовувати зброю, надану її західними союзниками, проти цілей всередині Росії.

"Я вважаю це цілком логічним. Україна - країна, яка захищається від російської агресії. Їй потрібно захистити свою територію і мирне населення", - сказав він. «Будучи країною, яка піддається нападу, вона безумовно має повне право використовувати всі засоби для свого захисту».

Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг та інші підтримали дозвіл Україні використовувати зброю проти російських цілей, заявивши, що побоювання, що використання західної зброї всередині Росії втягне Альянс у війну, є необґрунтованими.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ