Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україна має хороші шанси у Стокгольмському суді проти «Газпрому» - юрист

Рішення української влади ініціювати спір з приводу умов газових контрактів із «Газпромом» у Стокгольмському арбітражному суді є цілком правильним, адже воно напрошувалось вже кілька років, вважає юрист Станіслав Батрин. Сьогодні позиція щодо перегляду цих невигідних для України угод отримала додаткову аргументацію, оскільки Російська Федерація, що є головним акціонером «Газпрому», вчиняє конкретні дії, які є політичним та економічним шантажем, - сказав він в ексклюзивному коментарі журналістам телеканалу БТБ.

«Між РФ та «Газпромом» є відносини залежності, і сьогодні російська сторона вчиняє всі дії для того, щоб унеможливити стабільне виконання Україною газових контрактів. Тобто вчиняються дії, які мають пряме відношення до впливу на енергетичну безпеку України. У зв’язку з цим Україна має практично гарантовані шанси захистити в Стокгольмі питання державного та економічного суверенітету у вигляді подання такої ініціативи щодо арбітражного розгляду цієї справи», - сказав Батрин.

За словами юриста, тут може стати в нагоді досвід країн, що вигравали в Стокгольмському арбітражі справи проти «Газпрому», в результаті чого той був змушений знижувати ціни.

«Українська сторона вже залучила спеціалістів, які мають досвід безпосереднього супроводження справ європейських компаній за аналогічними прецедентами, положеннями тих самих контрактів, які є класичними між «Газпромом» і країнами Європи», - повідомив юрист.

«Слід також додати, що сьогодні ставиться питання про те, що ціна постачання російського газу до України у 268 дол. США є обґрунтованою, з огляду на те, що росіяни підписали доповнення до існуючого контракту. Фактично йдеться не про знижку до контракту, а про зміни умов самого контракту. Це означає, що незалежно від заяв пана Міллера, вони прийняли дані умови щодо оплати Україною цього газу за вартістю 268 доларів, - зазначив Батрин. - Українська сторона наполягає на тому, що має право скористатися гарантуючими положеннями, які дозволяють їй відповідно саме до існуючого контракту переглянути умови договору. Україна сьогодні говорить про те, що нас влаштовує існування даного контракту до 2019 року, але разом з тим, ми хочемо закріпити справедливу ціну на газ. І 268 доларів - ціна, яка визнана ринковою РФ ще на початку цього року, тому ми маємо спитати у Росії, чому саме зараз ціну в 450 і більше доларів вони вважають ринковою. Саме цей момент буде ключовим у рамках розгляду справи в Стокгольмі».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ