Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

Україна налаштована вивести співпрацю українських та туркменських компаній на новий рівень - Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і заступник Голови Кабінету Міністрів, Міністр закордонних справ Туркменістану Рашид Мередов провели переговори у режимі відеозв’язку.

«Відносини між нашими країнами завжди розвивалися у дружньому та конструктивному ключі. Я хочу, аби темп і тон діалогу зберігалися та розвивалися. Туркменістан займає особливе місце на нашій мапі світу. Ми готові політично та економічно рухатися вперед”, - наголосив Дмитро Кулеба.

Рашид Мередов запросив українського міністра відвідати з візитом Ашгабат. Дмитро Кулеба із задоволенням прийняв запрошення та запропонував у рамках візиту провести також зустріч українських і туркменських компаній.

Глава МЗС Туркменістану позитивно відзначив надскладні високотехнологічні інфраструктурні проєкти, які українські компанії успішно реалізували в Туркменістані. Співрозмовники відзначили потребу розвивати цю взаємодію, а також шукати нові галузі взаємовигідної співпраці, зокрема у сфері ІТ. Дмитро Кулеба підкреслив, що Україна налаштована виводити співпрацю українських та туркменських компаній на якісно новий рівень.

Глави МЗС обговорили подальшу співпрацю та взаємну підтримку ініціатив у рамках міжнародних організацій. Дмитро Кулеба привітав Туркменістан із набуттям статусу спостерігача у СОТ.

Міністри домовилися якнайшвидше провести засідання Спільної міжурядової українсько-туркменської комісії з питань економічного і культурно-гуманітарного співробітництва.

Сторони також обговорили кроки, необхідні для відновлення прямого авіасполучення між Україною та Туркменістаном, а також взаємодію морських адміністрацій. Було відзначено важливість розвитку альтернативних транспортних коридорів.

Міністри наголосили на потребі подальшого заохочення туркменських студентів до навчання в Україні, розвитку медичного туризму та оздоровлення в нашій державі, необхідності активізувати взаємодію у сфері культури.

Міністри зауважили, що міністерства закордонних справ традиційно виступали локомотивами українсько-туркменських відносин, і так має бути і надалі.

Під час відеоконференції Дмитро Кулеба і Рашид Мередов підписали Програму співробітництва між Міністерством закордонних справ України і Міністерством закордонних справ Туркменістану на 2020-2021 роки.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ