Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна не відмовилася від боргу у $3 млрд перед РФ

Україна не відмовилася від "боргу Януковича" Росії у $3 млрд взагалі, накладено лише мораторій на його виплату через об'єктивні обставини, а також природу даного кредиту. Про це повідомив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба в ефірі "5 каналу".

"Ми не відмовилися від цього боргу: накласти мораторій - це одне, а відмовитися взагалі від вирішення цього питання - це зовсім інше. Так що ми не порушуємо (міжнародне законодавство)", - сказав Кулеба.

За його словами, рішення української влади накласти мораторій на виплату Росії ухвалено "з огляду на низку об'єктивних обставин, зокрема національні інтереси України, а також природу цього боргу".

"А природа боргу досить специфічна - всі ми добре пам'ятаємо, хто і за що ці гроші отримав наприкінці 2013 року. Тому це не класичний борг", - додав Кулеба.

Що стосується окремих заяв про необхідність розриву Україною дипломатичних відносин з РФ, дипломат підкреслив, що це питання не стоїть у порядку денному.

Як відомо, президент Петро Порошенко підписав закон про скасування кінцевої дати дії тимчасової зупинки платежів за зовнішніми зобов'язаннями України. Згідно з попередньою редакцією закону, він діяв до 1 липня 2016 року.

Законом виключається кінцева дата дії.

Раніше Росія відмовилася реструктуризувати борг в 3 млрд доларів, після чого Кабмін прийняв рішення ввести мораторій на виплату за зовнішніми зобов'язаннями країни. Міжнародний валютний фонд визнав борг України перед Росією державним.

УП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ