Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Україна отримала інноваційний препарат доконтактної профілактики ВІЛ

Йдеться про ін’єкційний каботегравір тривалої дії (CAB-LA). Україна стала однією з 5 країн-партнерів Надзвичайної ініціативи Президента США з надання допомоги у глобальній боротьбі з ВІЛ/СНІДом у світі (PEPFAR), яка отримала такі ліки. Про це повідомляє МОЗ.

У рамках пілотного проєкту каботегравір тривалої дії буде доступний для пацієнтів з групи ризику у двох медзакладах у Києві та Львові. Наразі завершується процедура реєстрації препарату. 

«Доконтакна профілактика є одним з доказових методів контролю за епідемією ВІЛ-інфекції у світі. За останні три роки кількість людей, які отримують доконтактну профілактику в Україні зросла втричі. Україна була обрана однією з пʼяти країн серед країн-партнерів ініціативи PEPFAR, пріоритетних для розширення доступу до ін’єкційної форми доконтактної профілактики – каботегравіру тривалої дії. Це сучасний інноваційний препарат, який після завершення реєстрації буде доступний у медзакладах двох міст», – зазначив заступник міністра, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін. 

У липні 2022 року ВООЗ включила цей препарат до рекомендацій з доконтактної профілактики, попередньо 20 грудня 2021 року  Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США (FDA) схвалило його. Доконтактна профілактика  (ДКП) та антиретровірусна терапія (АРТ) є одними із вирішальних факторів впливу на зменшення ризику передавання вірусу і зниження захворюваності й смертності, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, серед людей, які живуть із ВІЛ. 

Поява препарату тривалої дії (CAB-LA) в Україні дозволить розширити доступ та охоплення послугами з доконтактної профілактики інфікування ВІЛ, а також профілактики ВІЛ-інфекції. Наявність ін’єкційного каботегравіру поряд з таблетованими формами ДКП (TDF/FTC) розширює доступ до ДКП та дозволяє обирати: регулярний пероральний прийом препаратів чи інʼєкційний варіант пролонгованої дії. 

Національна програма з ДКП дозволяє безоплатно забезпечити антиретровірусними препаратами людей, які мають високий ризик інфікування ВІЛ. Послуга доступна у визначених медзакладах у кожному регіоні. За результатами 2023 року, програма ДКП охопила 13 147 людей (на 4 072 більше порівняно з 2022 роком). У 2023 році нею скористались 41% чоловіків, які мають секс із чоловіками (ЧСЧ); 19% людей, які приймають ін’єкційні наркотики; 1% людей, які надають сексуальні послуги за винагороду. 

У 2023 році профілактика, діагностика та лікування ВІЛ-інфекції були доступні пацієнтам у 322 медзакладах по всій країні. На 2024 рік договори із НСЗУ на забезпечення медичних послуг для пацієнтів із ВІЛ уклали 367 закладів охорони здоров’я. В країні майже вдвічі зросла кількість обстежень за допомогою швидких тестів (до 1 257 646 у 2023 році проти 647 949 у 2022 році). 

Нагадаємо, за результатами 2023 року обсяг обстежень на ВІЛ в медзакладах України зріс на майже 40% (це 2 250 940 обстежень у 2023 році проти 1 612 841 за підсумками 2022 року). За даними Центру громадського здоров’я України, у 2023 році було виявлено 12 925 випадків ВІЛ, призначено АРТ 10 836 особам. Станом на 1 січня 2024 року в Україні 118 348 людей, які живуть з ВІЛ, отримують антиретровірусну терапію. 

Державна стратегія протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та вірусним гепатитам до 2030 р. передбачає створення та функціонування ефективних, інноваційних, гнучких систем надання якісних і доступних послуг із профілактики, виявлення, діагностування та лікування цих хвороб. Лікування ВІЛ-інфекції для усіх пацієнтів є безоплатним та адаптоване до ситуації в країні. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ