Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна створює можливості для розвитку сегменту накопичувачів енергії

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України під головуванням Генерального директора Директорату енергетичних ринків Ольги Буславець проведено зустріч з представниками ʺInternational Finance Corporationʺ (World Bank Group) - інформує прес-служба Міненерговугілля.

Учасники обговорили шляхи використання систем накопичення електроенергії (промислових електроакумуляторів) в ОЕС України в умовах зростання частки сонячної і вітрової генерації та напрямків підтримки зі сторони International Finance Corporation.

Ольга Буславець підкреслила, що інтенсивний розвиток відновлюваної енергетики, особливо СЕС і ВЕС, створює ризики порушення балансової надійності енергосистеми. І для забезпечення подальшого зростання частки ВДЕ відповідно до Енергетичної стратегії України, необхідно збільшення обсягу первинного, вторинного регулювання та резерву заміщення. І однією з перспективних технологій, що дозволить підвищити гнучкість енергосистеми, є електроакумулюючі установки, які можна використовувати для підтримання частоти (первинне регулювання) та перенесення потужності з періоду її ʺпрофіцитуʺ в періоди її ʺдефіцитуʺ (вторинне, третинне регулювання).

На даний час Міненерговугілля  напрацьовує низку нормативно-правових актів, які сприятимуть залучення інвесторів у зазначений сегмент ринку електричної енергії. Зокрема, мова йде про розроблення Порядку проведення конкурсу на будівництво генеруючої потужності та виконання заходів з управління попитом, запровадження нової конкурентної моделі підтримки відновлюваної енергетики з одночасним посиленням відповідальності таких виробників за власний небаланс, унормування використання електроакумулюючих систем в новому ринку електричної енергії.

ʺМи зацікавлені в реалізації пілотних проектів з будівництва накопичувачів електроенергії, зокрема в південному регіоні України, де спостерігається суттєве зростання встановленої потужності сонячних та вітрових електростанційʺ, - зазначила Ольга Буславець. Також підкреслила, що Україна аналізує досвід інших країн щодо розвитку накопичувачів енергії, зокрема - Південної Кореї, Іспанії, щоб визначити найбільш ефективні шляхи їх використання.

ʺНаразі також ведеться робота над усуненням регуляторних обмежень, які ускладнюють використання електроакумулюючих систем в новому ринку електричної енергії, щоб забезпечити рівні умови для всіх його учасників, незалежно від технологій балансуванняʺ, - додав керівник експертної групи Директорату енергетичних ринків Олександр Мартинюк.

Представники IFC в свою чергу повідомили про зацікавленість в розвитку сектору електроакумулюючих систем в Україні та висловили готовність надати експертну і технічну допомогу Міненерговугілля в частині вивчення світового досвіду використання таких систем, підготовці та реалізації відповідних пілотних проектів.

У зустрічі з іноземної сторони взяли участь Джейсон Бретт Пеллмар (Jason Brett Pellmar), Голова Регіонального представництва IFC в Україні, Білорусі та Молдові, Небойша Арсенієвич (Nebojsa Arsenijevic), провідний фахівець з енергетики, енерго- і ресурсоефективності, та Олена Волошина, голова діяльності IFC в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ