Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна відкрила посольство у ДР Конго

Україна та ДРК встановили дипломатичні відносини ще в 1999 році

Фото: Depositphotos

Посольство України офіційно розпочало роботу в Демократичній Республіці Конго.

Про це повідомив Укрінформ.

«Україна продовжує розширювати дипломатичну присутність, зокрема на Африканському континенті. Посольство України в Демократичній Республіці Конго офіційно розпочало роботу», - зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Він поінформував, що посольство України розташоване в дипломатичному кварталі конголезької столиці. Його робота сприятиме активізації співпраці з конголезькими партнерами, зокрема у сферах торгівлі, сільського господарства, промисловості, енергетики, освіти та інформаційних технологій.

Кулеба додав, що Демократичну Республіку Конго називають «серцем Африки». Ця країна є другою за площею в Африці та одинадцятою у світі.

Очільник МЗС нагадав, що ДРК була однією з небагатьох країн Підсахарської Африки, що проголосувала «за» резолюцію ГА ООН «Територіальна цілісність України» в березні 2014 року. Вона також проголосувала позитивно за чотири з шести українських резолюцій ГА ООН після початку повномасштабної агресії РФ.

Міністр зазначив, що український контингент брав участь у Місії ООН зі стабілізації в ДРК. Зокрема, станом на початок повномасштабної війни там перебували понад 260 українських військовослужбовців. Це був найбільший контингент – 78% українських миротворців у світі на той час. Після початку повномасштабної агресії РФ Україна ухвалила рішення вивести контингенти з ДРК та інших країн.

Україна та ДРК традиційно добре співпрацювали у сфері освіти. У 2021-2022 роках 419 студентів з ДРК навчалися в Україні, повідомив Кулеба.

Як повідомлялося, Україна та ДРК встановили дипломатичні відносини ще в 1999 році. Але саме в попередні кілька років ця співпраця активізувалася. У серпні 2022 року Президент Зеленський провів телефонні переговори з лідером ДРК Феліксом Чесікеді. У березні цього року офіційно відкрилося Почесне консульство ДРК в Ужгороді.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ