Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україна забрала з ОРДЛО 166 в'язнів

Починаючи з 2015 року на підконтрольну Україні територію було здійснено дев'ять успішних переміщень 166-ти засуджених і заарештованих з окремих районів Донецької області. Про це у вівторок на прес-конференції у Києві сказала провідний фахівець секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Галина Килимова, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На сьогодні з Донецької області на підконтрольну Україні територію було здійснено дев'ять успішних переміщень таких осіб. У 2015 році були три переміщення, в ході яких було переведено 49 осіб, у 2016 році - чотири переміщення й відповідно до 84 особи і в 2017 році - два переміщення і 33 людей. Всього 166 осіб", - повідомила Галина Килимова, зазначивши, що "Луганська область в цьому питанні не йде назустріч і не співпрацює з нами".

За її словами, сьогодні 798 в'язнів, що знаходяться на непідконтрольній Україні території, висловили бажання бути переміщеними на підконтрольну Україні територію.

"Із цих засуджених 415 осіб - з окремих районів Донецької області, 383 - з районів Луганської області. Наскільки нам відомо, таких бажаючих у пенітенціарних установах вказаних областей набагато більше", - сказала Килимова.

Всього, підкреслила вона, на непідконтрольній території Донецька й Луганська залишилося 27 установ виконання покарань, в яких містяться приблизно 12700 осіб.

Крім того, на території окупованого Криму знаходиться чотири пенітенціарні установи, в яких містяться 3200 в'язнів.

Як відмітила головний фахівець секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини, щотижня до них приходять 10-12 звернень від родичів і самих людей, які відбувають покарання на непідконтрольних територіях України. Вона уточнила, що "тільки у 2016 році надійшло 324 таких звернень".

Серед авторів звернень є й особи, що відбувають покарання в окупованому Криму.

За словами Килимової, умовно всі кримські в'язні діляться на три групи: перша - засуджені за рішеннями судів України, у тому числі до 18 березня 2014 року (21 людина), друга - засуджені за рішеннями українських судів (26 осіб) і третя - переміщені на територію РФ і засуджені окупаційною владою Криму (72 людини).

Чиновник повідомив, що Уповноваженому ВР України з прав людини вперше у березні цього року вдалося перемістити в Україну 12 осіб, яким було "автоматично нав'язано громадянство Росії".

"Вони були переведені на материкову Україну у Миколаївський слідчий ізолятор, де й вирішувалася їхня подальша доля", - резюмувала Килимова.

Укрінформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ