Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Україна зробила черговий крок з наближення до стандартів ЄС у сфері спиртних напоїв

16 травня рішенням Верховної Ради України виключено із українського законодавства визначення терміна ʺвіскіʺ як такого, що не відповідає нормам ЄС, - інформує прес-служба Мінагрополітики.

Таким чином було усунено загрозу виникнення складнощів у міжнародній торгівлі, зокрема, імпорті іноземного віскі.

Відповідне рішення стало результатом ініціативи Мінагрополітики на чолі в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевої за сприяння Голови Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніни Южаніної.

ʺПредставники бізнесу звернулись до нас з проханням переглянути визначення терміна ʺвіскіʺ, адже донині існували певні розбіжності у його тлумаченні в українському законодавстві та європейському. Ці невідповідності, зокрема щодо міцності напою, могли викликати певні труднощі у торгівлі з країнами, які імпортують віскі в Україну. Дякую усім причетним за оперативне врегулювання даного питання на нашому євроінтеграційному шляхуʺ, – прокоментувала в.о. Міністра Ольга Трофімцева.

За її словами, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Мінагрополітики спільно з Мінекономрозвитку та експертами Проекту ЄС ʺПідтримка розвитку системи географічних зазначень в Україніʺ вже працюють над законопроектом щодо механізму захисту найменування місця походження спиртних напоїв у відповідність з вимогами ЄС, а також класифікації цих напоїв, серед яких і віскі.

Довідково

За даними Держстату, імпорт віскі в Україну у 2018 році склав 284,18 тис. дал (100% спирту), на суму 68,4 млн дол. США. Основний імпорт до України у 2018 році здійснювався з країн ЄС та склав 212,85 тис. дал (на суму 51,38 млн дол. США), або 74,9 % від загального обсягу імпорту віскі до України. Основними країнами, з яких здійснювався імпорт віскі до України у 2018 році, були Велика Британія – 26,9 млн дол. США, Німеччина – 14,7 млн дол. США, США – 8,5 млн дол. США, Ірландія – 7,9 млн дол. США.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ