Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

Україно-польський газовий інтерконнектор дозволить втричі послабити залежність України від російського газу

«Щойно укладена українсько-польська угода про будівництво інтерконнектора – є не просто відповіддю на російський шантаж, - вважає Наталія Слободян, директор Департаменту енергетики Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД), - У разі успішної реалізації даного проекту, Київ вже за два роки зможе втричі послабити залежність від російських вуглеводнів».

Нагадаємо, що Україна та Польща уклали рамкову угоду про будівництво на кордоні газового інтерконнектора.Заплановано побудувати 110 км інтерконнектора потужністю 10 млрд куб.м/рік.Дата завершення проекту запланована на 2016 рік.

На думку Н.Слободян, для України реалізація такого проекту є стратегічною перемогою: по-перше, українська держава отримає доступ до газу з польського LNG- терміналу; по-друге, використовуючи інтерконнектор, Київ отримає доступ до німецького газового ринку; по-третє, будівництво 110 км газопроводу позитивно вплине на регіональну економіку, забезпечивши появу нових робочих місць тощо.

Експерт підкреслює, що розширення технічних потужностей через будівництво інтерконнектора дозволить українській державі в короткій перспективі суттєво знизити закупки російського газу. За 2014 рікУкраїна імпортувала 19,899 млрд куб.м. газу, - з них 14,866 млрд куб.м. з Російської Федерації, а 5,033 млрд куб.м. з Європи. У разі успішної реалізації даного проекту, Київ вже за два роки зможе втричі послабити залежність від російських вуглеводнів.

Оцінюючи такий крок урядів України та Польщі, експерт називає будівництво українсько-польського інтерконектора красномовною відповіддю на нещодавні погрози Москви припинити транзит газу українською територією. «В такий спосіб Європа демонструє, що вона розглядає Україну як надійного партнера щодо транзиту газу й готова інвестувати в її газотранспортну інфраструктуру, - говорить Н.Слободян - Адже, Україна для будівництва газопроводів успішно залучає кошти Європейського інвестиційного банку і Європейського банку реконструкції і розвитку».

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ