Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Українська делегація вшанувала пам’ять Тараса Шевченка в Санкт-Петербурзі

9 березня з метою вшанування пам’яті Тараса Шевченка у Санкт-Петербург прибула офіційна делегація з України, у складі якої - Голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк, народний депутат України, представник Президента України у Верховній Раді Юрій Мірошниченко, перший заступник генерального директора Київської державної регіональної телерадіокомпанії Сергій Омельчук, представники ЗМІ та культури. Повідомила прес-служба Держкомтелерадіо.

З північною столицею Росії були пов’язані життя і творчість великого українського поета – тут він вчився в Академії Мистецтв, саме тут він написав багато своїх літературних та мистецьких творів, тут він помер.

Разом з Генеральним консулом України в Санкт-Петербурзі Наталією Прокопович, працівниками консульства та представниками українських громад Санкт-Петербургу – Українськї національно-культурної автономії Санкт-Петербургу і Ленінградської області, громадського об’єднання «Славутич» - члени делегації поклали квіти до підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченку, що знаходиться на Петроградській стороні. У виконанні заслуженого артиста України, кобзаря Тараса Силенка прозвучав шевченковий «Заповіт». Після чого учасники урочистих шевченківських заходів відвідали Смоленське кладовище. На місці першого поховання Тараса Шевченка відбувся молебен.

Члени української делегації взяли також участь у творчому вечорі в Російській академії мистецтв. Учасники вечора згадували та читали безсмертні твори великого Кобзаря, які збагатили світову літературу, говорили про благородні традиції культурних зв’язків, допомоги талановитим митцям та про участь російської інтелігенції у долі українського поета. Кобзар Тарас Силенко виконав народні пісні на слова Тараса Шевченка. Прямі включення з північної столиці Росії здійснює 5-канал, творча група якої є у складі української делегації.

Ми сподіваємося, що цей візит стане також початком плідної співпраці між телерадіокомпаніями міст-героїв – Києвом та Санкт-Петербургом, - зазначив Голова Держкомтелерадіо Юрій Плаксюк. - Така співпраця особливо актуальна напередодні знаменної події – святкування в березні 2014 року 200-річчя з дня народження Т.Г. Шевченка. Можливість скористатися при створенні ювілейних телерадіопрограм архівними матеріалами Петербурга, міста, який «вызволил из крепостничества, образовал, воспитал и наделил» всенародною славою Великого Українця, збагатить обидві сторони інформаційно та інтелектуально, дасть новий імпульс для розвитку та зміцненню культурних зв’язків між нашими державами.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ