Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українська мова не витримає конкуренції з російською, – Литвин

Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що російська мова є більш конкурентоспроможною, ніж українська, і закликає політиків припинити дискусії щодо надання російській статусу другої державної мови. Про це він сказав в інтерв'ю телеканалу "Рада".

"Що стосується статусу другої державної мови, російської мови, я переконаний, що потрібно припинити дискусії на цю тему. Тому що ми прекрасно розуміємо, що в нинішній ситуації, якщо припустити гіпотетично, що буде запроваджено другу державну мову російську, у нас фактично залишиться одна державна мова – російська. Українська мова не витримає конкуренції в науковій сфері, в інформаційній сфері та в комунікативній", - сказав він.

Спікер підкреслив, що для розвитку української мови необхідно чітке державне регулювання мовної політики.

"Нам потрібна виважена державна мовна політика, потрібен відповідний орган, який би опікувався цим питанням. Тому що всі потроху на політичному рівні займаються цією проблемою, а на ділі не займається ніхто", - сказав він.

Литвин зазначив, що збереження української мови є умовою збереження української державності.

Спікер також додав, що статус української мови як єдиної державної визначений у першому розділі Конституції, внесення змін в який вимагає проведення всеукраїнського референдуму.

Він висловив побоювання, що проведення такого референдуму ще більше роз'єднає українське суспільство.

Нагадаємо, що 9 березня президент Віктор Янукович заявив, що виступає за збереження української мови єдиною державною.

У той же час він наголосив на необхідності розвитку та інших мов в Україні.

У вересні 2009 року Янукович заявив, що має намір добиватися визнання російської мови другою державною в разі своєї перемоги на виборах президента.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ