Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українські кіберспортсмени знову увійшли в першу десятку кращих команд світу

Кіберспорт в Україні виник порівняно недавно. Перші команди ентузіастів з’явилися на початку нинішнього століття. У 2018 році розвитком цього спортивного напрямку почала опікуватися Федераця кіберспорту.

А у вересні 2020 року кіберспорт отримав статус офіційної спортивної дисципліни. Упродовж останніх 5 років українські команди взяли участь більш ніж у 250 турнірах національного та світового рівня та здобули десятки перемог.

Високий рівень майстерності наших спортсменів визнали у світі. За версією організатора престижних міжнародних кіберспортивних турнірів Valve Corporation, дві українські команди Natus Vincere (NaVi) та Monte займають 5 та 10 місця у рейтингу кращих. Першу сходинку посідає німецька команда MOUZ. Саме вона у гранд-фіналі турніру ESL Pro League Season 18 обіграла український колектив NaVi.

Згідно з рейтингом кіберспортивної організації ESL у дисципліні Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) українські кіберспортсмени теж увійшли в першу десятку списку. Причому піднялися на одну позицію: NaVi з 6 місця перемістилася на 5, а Monte — з 9 на 8.

Популярність кіберспортивних турнірів постійно зростає. Вони є у списку видів спорту, на які приймають ставки всі легальні українські букмекери. До речі, активувавши, приміром, промокод GGBet, гравці отримують більш вигідні умови для укладання парі.

Що відомо про топові українські команди 

Клуб Natus Vincere (з лат. «Народжені перемагати») з’явився у 2009 році як команда з Counter-Strike 1.6 (CS 1.6). Очолив її Сергій «starix» Іщук. У 2015 році він став тренером NaVi. У 2010 році клуб став мультигеймінговим, оскільки створив команду з Dota 2.

Найбільших успіхів «Народжені перемагати» досягли на турнірах з Counter-Strike 1.6. За один рік команда отримала три перемоги на головних змаганнях CS 1.6:

  • Intel Extreme Masters (IEM),
  • Electronic Sports World Cup (ESWC),
  • World Cyber Games (WCG).

З 2015 року «Народжені перемагати» беруть участь у турнірах CS:GO. Прем’єра завершилася перемогою. Команда також тричі перемагала у 2016. У 2018 році спортсмени здобули чотири перемоги та одне друге місце. Успішними для Natus Vincere були також наступні роки. У 2020 році українці були визнані найбільш популярною командою з CS:GO.

У нинішньому сезоні команда бере участь у чемпіонаті Intel Extreme Masters: CS:GO. Між іншим, серед букмекерів, які приймають ставки на переможця, є й український оператор GGbet.

Команда Monte була сформована у 2022 році на Черкащині, у місті Монастирище (місцеві жителі називають його Монте). Натхненником та організатором Monte став її нинішній снайпер Володимир «Woro2k» Велетнюк. Він знайшов однодумців та переконав інвесторів у перспективності проєкту. 

Ризик виявився виправданим. На своїх перших міжнародних змаганнях з Counter-Strike, виступаючи у статусі андердог, вони перемогли фаворитів NaVi та ENCE. Гарантувавши собі місце на турнірі у Парижі, спортсмени дійшли до чвертьфіналу Paris Major. 

У нинішньому році Monte здобула перемогу на 6 турнірах. 

До складу команди, крім українців, входять й іноземці. Та всі члени команди мають чітку українську позицію. Їхня форма прикрашена QR-кодом з посиланням на створену за ініціативи президента платформу United24.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ