Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українські патріоти знають, як вибити борги Ощадбанку СРСР з РФ

Україна може повернути борги Ощадбанку СРСР за посередництва міжнародних інституцій, у першу чергу, судів. Як повідомляє прес-служба Української народної партії, про це заявив член правління УНП Володимир Ступак.

За його словами, «щоб Україна на державному рівні могла звернутися до таких інстанцій, Верховна Рада має прийняти рішення про визнання боргів Ощадбанку СРСР боргом РФ перед Україною».

На думку політика, «решта – це популістські обіцянки уряду». Так член правління УНП прокоментував повідомлення представника Міністерства фінансів України про чергове відтермінуванні виплат компенсацій вкладникам Ощадбанку СРСР.

Політик нагадав, що «депутати від УНП виносили на парламентський розгляд постанову про проведення слухань з приводу оцінки активів і пасивів колишнього СРСР». За його словами, «на сьогодні Україна офіційно не погодилася на так званий «нульовий варіант», і «питання боргів РФ, як правонаступниці СРСР, – в тому числі, боргів Ощадбанку СРСР, – залишається відкритим».

«У Стокгольмі сьогодні розглядається кілька позовів українських підприємств про відшкодування перед ними боргів Зовнішекономбанку СРСР», – продовжує Ступак.

У той же час, за його словами, «російська сторона тепер визнає проблеми з отриманням доступу до користування будинками в окремих країнах ЄС і Японії, що були у власності СРСР, через непоступливість України». На думку Володимира Ступака, «такі приклади дають можливість прогнозувати успішність позовів України в міжнародних судах про повернення боргів Ощадбанку СРСР перед вкладниками України».

«УНП радить уряду і депутатам, нарешті, обрати реальний механізм повернення вкладів українцям», – зазначив Ступак.

Нагадаємо, 11 січня 2008 року «Ощадбанк» (Ощадбанк України) розпочав виплати колишнім вкладникам Ощадбанку СРСР. Всього прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко пообіцяла в 2008 році повернути близько 20 млрд грн ($ 4 млрд) втрачених вкладів громадян України. При цьому прямими виплатами – 6 млрд грн ($ 1,2 млрд) – вклади до 1 тис. грн ($ 200) кожному вкладнику.

У травні 2009 р. Кабінет Міністрів України прийняв рішення виділити в 2009 році з Державного бюджету 250 млн грн на виплату компенсацій внесків колишнього Ощадбанку СРСР.

Однак виплата компенсацій за знеціненими радянськими вкладами, яку в.о. міністра фінансів України Ігор Уманський обіцяв почати спершу в червні, потім у липні, відкладається на невизначений термін.

У свою чергу прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під час гарячої телефонної лінії з аграріями пообіцяла: «Щойно криза піде на спад, ми повернемося до виплати тисячі гривень».

При цьому прем'єр зазначила, що 6 з 8 млн людей, які мали отримати ці компенсації, вже її отримали.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ