Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Українці їдять китайський часник

Попри прогнози чудових перспектив збільшення експорту українського часнику в цьому сезоні, поки що Україна демонструє суттєве погіршення міжнародного торгового балансу по цій продукції. За даними «Інфо-Шуар», в липні 2016 року ми майже не імпортували часник, тоді як в той самий місяць 2017 року Україна імпортувала майже 170 тонн цієї продукції. Весь обсяг було завезено з Китаю.

Слід зазначити, що  під впливом відносно дешевого імпорту,  ціни на часник в Україні суттєво просіли в липні. Збільшення пропозиції українського озимого часнику також  тиснуло на ціни внутрішнього ринку, втім,  на обсягах експорту це, на жаль,  ніяк не відбилось. Навпаки, порівняно з  липнем минулого року Україна зменшила постачання часнику на експорт майже на 15%. За даними «Інфо-Шувар», в липні 2017 року,  на зовні було відправлено  менше 13 тонн українського часнику і Білорусь була його  єдиним покупцем.

За даними «Інфо-Шувар»,  в липні 2017 року середня ціна на часник на оптових ринках України становила 25-40  грн/кг (0,83-1,33 EUR/кг).  Китайський часник  великим гуртом пропонувався по 25-30 грн/кг (0,83-1,2 EUR/кг), а  українські господарства погоджувались продавати  урожай навіть по 18-20 грн/кг (0,72-0,8 EUR/кг). Рік тому часник на торгівельних майданчиках країни коштував  мінімум  в 1, 5 рази дорожче.

Загальна  стратегія розвитку  часникового бізнесу в умовах України  буде обговорюватись  9 — 10 вереня  2017 року у Києві, під час проведення «Третього форуму виробників часнику». Подію організовує кооперація виробників часнику «UkrUP».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ