Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Уряд Іспанії бере контроль над Каталонією

Іспанія готується вже у понеділок запровадити прямий контроль над Каталонією у відповідь на оголошення регіоном незалежності минулого тижня, - BBC Україна.

У п'ятницю Мадрид позбавив Каталонію автономії та усунув від влади керівника регіону Карлеса Пучдемона.

Тимчасовий захід Мадрида передбачає замінити близько 150 регіональних чиновників у Каталонії, хоча деякі з них пообіцяли не припиняти роботу.

Щодо пана Пучдемона та інших каталонських посадовців можуть висунути кримінальні звинувачення, а цей крок, можливо, призведе до величезних протестів.

Що відбудеться далі?

Центральний уряд планує встановити контроль над каталонськими інституціями за допомогою іспанських чиновників вже у понеділок.

Пан Пучдемон та віце-президент краю вже заявили, що не приймуть таке рішення Мадрида, вказуючи, що від влади їх можуть відсторонити тільки громадяни Каталонії.

Якщо Пучдемон та інші посадовців відмовляться погодитись залишити посади, їм можуть заарештувати.

Каталонська регіональна поліція, відома як Mossos, керівника якої звільнили минулого тижня, перебуває поруч з урядовим палацом у центрі Барселони.

Міністр закордонних справ Іспанії Альфонсо Дастіс заявив, що очікує від офіцерів поліції "професійних дій".

Керівник прокуратури Іспанії також готує кримінальні звинувачення проти чиновників, які могли діяти всупереч іспанському законодавству під час оголошення незалежності після референдуму, який є незаконним згідно з іспанською конституцією.

Тим часом Мадрид вже оголосив про проведення нових виборів місцевої влади Каталонії 21 грудня.

Пан Пучдемон може балотуватись на нових виборах, заявив нещодавно голова МЗС Дастіс, але тільки у разі, якщо відставленого керівника регіону не ув'язнять.

Що з автономією Каталонії?

У неділю пан Дастіс заявив Sky News: "Ми не забираємо у Каталонії автономію. Фактично, ми її ще раз встановлюємо".

"Реальність та процеси поглиблюються і продовжуватимуть поглиблюватись, тож вони зрозуміють, що не можуть робити щось поза законом та узурпувати владу", - додав він.

Міністр внутрішніх справ Іспанії Хуан Ігнасіо Сойдо звернувся до всіх офіцерів у Каталонії з проханням бути лояльними з настанням "нової ери" у регіоні.

Він нагадав регіональним поліцейським, які зараз перебувають під прямим контролем Мадрида, про обов'язок виконувати накази та гарантувати "права та свободи для усіх".

Офіцери поліції у Барселоні заявили ВВС, що вже виконали наказ прибрати портрети Пучдемона з поліцейських відділків в усьому регіоні.

Правління з Мадрида

Іспанію охопила конституційна криза після референдуму, організованого сепаратистським урядом Карлеса Пучдемона, і який визнав незаконним конституційний суд країни.

Уряд Каталонії заявив, що у голосуванні взяли участь 43% виборців, 90% з яких проголосували за незалежність.

27 жовтня регіональний парламент проголосив незалежність Каталонії.

Після цього прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой оголосив про розпуск місцевого парламенту та звільнення пана Пучдемона з посади керівника Каталонії.

У Бельгії вже заявили, що можуть надати притулок для пана Пучдемона.

Проте наразі немає ознак того, що пан Пучдемон збирається покинути Каталонію.

Перед тим, як Мадрид взяв контроль над урядом Каталонії, регіон мав один з найвищих рівнів автономії в Іспанії.

Каталонія мала власний парламент, поліцію, публічного телемовника, уряд та президента.

BBC Україна

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ